Com en altres edicions, l’organització de l’acte és possible gràcies a la força del triumvirat format per la cobla local, La Principal de l’Escala, l’Agrupació Sardanista Escalenca Avi Xaxu i el programa radiofònic Obligat de Sardana, que s'emet a Ràdio l'Escala tots els dissabtes i diumenges. La Gran Cobla Escalenca novament serà dirigida pel tenora i professor Xavier Alsina i Lloret, alhora director de La Principal de l’Escala, i comptarà amb la col·laboració de l’escalenca Núria Casamort i Llos, mestra de música i representant la cobla local, que novament assumeix la plaça de flabiol director.
Les previsions són que la monumental cobla sigui formada per una cinquantena d’instrumentistes. Els músics convidats són membres de les cobles que en el darrer any han participat en alguna audició a l’Escala o formen part d’altre formacions que, que per alguna raó determinada, mantenen contacte amb el municipi. Fins a l’actualitat han participat representants de la majoria de cobles de les comarques gironines, alguns de les comarques de Barcelona i, fins i tot, alguns components de cobles de la Catalunya Nord (com ara La Principal del Rosselló). També hi han participat o hi participen alguns músics de renom, com el destacat trompetista Jordi Compta, el fiscornaire Francesc Riumalló o el tenora Jordi Parrot.
En la passada edició, esdevinguda el divendres 17 de setembre de 2010 (l’any del pubillatge sardanista escalenc), l’acte es va haver de celebrar al pavelló-gimnàs de l’IES El Pedró, ja que durant la vetllada va ploure bastant. No obstant això, assistiren a l’acte 200 espectadors i formaren part de la gran cobla un total de 42 músics, els quals tocaren 6 sardanes que donaren èmfasi al pubillatge sardanista escalenc; el repertori fou: A l’Escala, anxoves i sardanes, de Joaquim Hostench; L’Escala, Ciutat Pubilla, de Lluís Albert; De Mataró a l’Escala, de Josep Antoni López (que dirigí el mateix autor, present a l’acte); L’Escala dins el cor, d’Emili Juanals; Sota els pins, de Josep Vicens i Juli, l’Avi Xaxu, i Records de l’Escala, de Ferran Says i Casadellà.
Per enguany, a més de l’objectiu d’assolir la cinquantena de músics integrants de la cobla, el repertori escollit, de comú acord i ben simbòlic, és el següent: El llac per joguina, de Manel Saderra i Puigferrer; La nit dels músics, del pianista i compositor Antoni Mas i Bou; Cant a l’Escala, del mestre escalenc Lluís Albert i Rivas (una de les dues sardanes que han esdevingut himnes de la població i que tothom canta la seva lletra); La festa de la llum, del músic local Joaquim Hostench i Duñabeitia (una de les seves sardanes poc conegudes estrenada l’octubre de 1995 en commemoració al centenari de la inauguració de l’enllumenat elèctric a l’Escala); Mas Lloreda, del mestre i gran tenorista Ricard Viladesau i Caner, i la sardana Bona festa, cirereta final de l’acte i de la temporada estival sardanista de l’Escala i autoria del seu compositor popular més conegut Josep Vicens i Juli, l’Avi Xaxu. Cal no oblidar que, amb motiu del 55è aniversari del seu traspàs (va morir l’abril de 1956), a totes les audicions d’estiu s’han interpretat sardanes desconegudes seves, recuperant-se així una dotzena de títols ben aptes per ser interpretats a plaça.
En acabar la ballada, i en agraïment per la participació desinteressada, els músics són convidats a un refrigeri i se’ls lliura un record de la vetllada.