lunes, 30 de noviembre de 2009

Per Sant Martí..... la festa major del veïnat d'Empúries


El diumenge 8 de novembre, el més proper a l'11 de novembre, diada de St. Martí, va ser el jorn escollit per celebrar la festa major del veïnat d'Empúries, organitzada per la parròquia i els veïns de St. Martí i l'Agrupació Sardanista Escalenca Avi Xaxu. Tot i el temps insegur que feia, amb fresqueta, estones de sol i núvols, però, es va poder celebrar amb tota la normalitat la jornada.

A primera hora del matí, a banda i banda de la porta d'entrada de la façana de l'església parroquial de St. Martí d'Empúries, lluïen sengles senyeres catalanes que membres de l'entitat sardanista local van col·locar de bona hora.

A mig matí, els membres de l'agrupació sardanista van preprar tot el material necessari i enllestiren les paradetes per vendre les samarretes dissenyades per la present temporada sardanista, compactes de sardanes de La Principal de l'Escala i el cava de L'Escala Ciutat Pubilla de la Sardana 2010, del qual, durant tot el dia, se'n vengueren una quarentena d'ampolles. Alhora, també es preparà tot per oferir les especialitats de menjar en la degustació popular del migdia.

A les 12 del migdia, la parroquial de St. Martí s'omplí de gom a gom per escoltar a Mn. Pere Hugas que celebrà l'ofici solemne en honor del sant patró, ofici que fou acompanyat amb els cants de la coral Ipso Lauro, de Bonmatí. Fou la mateixa coral qui, en acabar l'ofici, oferí a tots els feligresos un animat concert amb variades cançons del seu repertori, i en sortint del concert, tot aquell qui volgué pogué participar en la degustació popular de productes: pinxos, sibet de senglar, calçots, vins, formatges, llonguet amb sal i pebre, etc.

A la tarda, la festa s'inicià a partir de 2/4 de 5, amb el tradicional Aplec de St. Martí d'Empúries, que arribà a la seva 36a edició. Novament, fou la cobla local, La Principal de l'Escala, l'encarregada de posar la nota musical d'aquest ancestral aplec, tot interpretant una primera part de la ballada amb les següents sardanes:

1) Trentores, de Daniel Gasulla
2) Cantant l'amor, de Josep Vicens Xaxu
3) Baix Camp 86, de Carles Santiago

A la mitja part, els organitzadors aprofitaren per fer còrrer els porrons de garnatxa i posar a la venda el clàssic berenar de St. Martí: llonguet amb botifarra de sal i pebre, talls de coca i castanyes, que foren cuites pels amics i companys del CER. Alhora, també s'aprofità l'estona per sortejar els diferents lots que els establiments del llogarret emporità (Celler Petit, Restaurant Can Coll i Restaurant El Mesón del Conde) i la bodega Can Ratxelet, amb uns números que ja s'havien venut prèviament. Després de recuperar forces, la cobla escalenca continuà amb 3 sardanes més:

4) Platges de l'Escala, de Francesc Mas i Ros
5) El bon hereu, de Ricard Viladesau
6) L'Aplec de St. Martí, de Josep Ma. Vilà i Saliner

Potser hi hagué menys afluència de gent que en la passada edició (tal vegada degut a la inseguretat metereològica o a que es celebraren altres festes als entorns), però els assistents pogueren xalar d'allò més amb una nova edició de la festa major d'Empúries i de l'ancestral i tradicional Aplec de St. Martí, que l'any entrant, amb motiu del pubillatge sardanista escalenc, de ben segur prendrà més volada.

No hay comentarios: