lunes, 30 de noviembre de 2009

L'Escala brinda com a Ciutat Pubilla de la Sardana 2010. Presentat el cava commemoratiu, amb el logotip d'aquest esdeveniment



L'Escala serà la Ciutat Pubilla de la Sardana 2010 i, per celebrar-ho, s'ha tret al mercat una edició especial de cava brut natural etiquetat amb el logotip identificatiu d'aquest esdeveniment. Aquest cava es pot comprar a totes les pastisseries (Empori, Hypnos, Juhé, Ministral, Nova Era i Torrent) i bodegues (can Ratxelet, can Talla, Els Barrils i Licors Solés) del municipi, a un preu de 10 €. També la placa és especial i inclou el logotip, cosa que la fa especialment atractiva per als col·leccionistes. De moment, se n'han fet 1.000 ampolles, xifra que s'ampliarà en funció de la venda que se'n faci.





Aquest cava especial, elaborat pel celler Farré-Garriga, es va presentar el dimecres 4 de novembre, coincidint també amb la presentació del primer número del butlletí bimensual "7 de...Nous horitzons", publicació que recollirà i difondrà totes les novetats referent al pubillatge de l'Escala. Els 3 primers números seran bimensuals (novembre 2009, gener i març de 2010) i a partir d'abril 2010, la periodicitat passarà a ser mensual, coincidint amb l'any del pubillatge -els actes centrals de proclamació del qual seran el 24 i 25 d'abril del 2010-.

El nom del butlletí s'ha escollit amb l'objectiu de transmetre la idea d'empenta, de desig de convertir l'Escala en la millor capital sardanista. En aquest sentit, el nombre 7 s'utilitza en un doble sentit. Per una banda, per expressar "ganes de..." i, de l'altra, el fet que paraules clau com l'Escala, Empordà, sardana i cultura coincideixen en el fet que estan formades per set lletres.
L’alcalde de l'Escala, Estanislau Puig, ha remarcat que el fet que el municipi hagi estat declarat Ciutat Pubilla de la Sardana 2010 ha de ser un motiu per que des de l’Ajuntament, les entitats i els diferents sectors del municipi “sumem entusiasme i esforç per aconseguir un gran pubillatge”.
El president de la Comissió Organitzadora de Ciutat Pubilla, Jordi Gallegos, ha manifestat que “serà un gran projecte cultural, que beneficiarà l'Escala i ha d'atraure molta gent al municipi". Gallegos també ha explicat el contingut del butlletí 7 de…Nous Horitzons i el significat d’aquest títol que inclou l’afany de trobar horitzons que facin més gran l’Escala en relació amb la sardana i la cultura tradicional catalana. La distribució és gratuïta i es fa a través de dues vies: el paper imprès i el format digital. En aquesta publicació, s’hi troben les notícies relacionades amb les activitats prèvies a la proclamació i els temes que ja es concreten del pubillatge. La portada i la contraportada mostren activitats sardanistes al poble, però mentre la de portada és d’actualitat (Festa Major 2009), la de contraportada és antiga i amb relació amb la de portada (Festa Major 1961). L’entrevista d’aquest primer butlletí està dedicada al mestre i compositor Lluís Albert.




Finalment, els representants de la cava Farré-Garriga han mostrat les ampolles amb les etiquetes i les plaques personalitzades per a l’esdeveniment sardanista i han manifestat la seva satisfacció en participar d’aquest projecte.

L’acte s’ha clos amb un tast del cava orientat pel somelier Rafel Sabadí, que és entre altres, títol oficial de la UAES; level 3 WESET; Nas d’Or de Catalunya 2003, 2007 i 2008; segon premi Millor Carta de Vi de Catalunya 2008. El somelier ha destacat que es tracta d’un cava “lleuger, fresc, que donarà moments de gran felicitat”. Sabadí ha afegit que és “molt correcte per acompanyar pasta seca, fruits secs o algunes postres”. De color groc clar amb matissos verdosos i de bombolla contínua, el cava és el resultat del cupatge de les tres varietats autòctones del Penedès: Macabeu, Xarel·lo i Parellada. Té un aroma d’espècies intens i persistent, recordant fruites madures. En boca destaca molt gratament el gust a envelliment que constata l’estada d’un mínim de 24 mesos a la cava.


D’altra banda, el president de la Federació Sardanista de Catalunya, Bartomeu Duran, ha comunicat els avenços que s’estan aconseguint per declarar la sardana com a dansa nacional de Catalunya. “Fins al moment tenim 250 ajuntaments, 10 consells comarcals i 3 diputacions que donen suport a aquesta iniciativa, i esperem que quan l’Escala sigui proclamada Ciutat Pubilla, ja tinguem aquesta declaració de dansa nacional i per tant sigueu els primers en portar aquest estendard”.

No hay comentarios: