sábado, 21 de agosto de 2010

Després de la darrera audició dels dimecres, l'atenció ja recau en la 27a Nit de la Sardana i en la Festa Major

El passat 18 d'agost va ser el darrer dimecres que l'Escala va acollir una audició de sardanes amb una sola formació. L'encarregada d'amenitzar musicalment la vetllada va ser la cobla La Principal de Cassà, que va escollir per a l'ocasió un repertori ben adequat als gustos i interessos dels sardanistes que assisteixen als actes de l'Escala. El repertori interpretat fou:
1) Sentmenat sardanista, de Conrad Saló
2) Laia, de Joaquim Hostench
3) Joves lleons, de Jordi Paulí
4) El castell de Rubí, de Francesc Camps
5) Escalenca, de Pere Mercader
6) Sant Climent, Ciutat Pubilla, de Josep Farràs
Per tancar l’agost sardanista de l’Escala, però, el proper dimecres 25 la plaça de la Sardana acollirà, a partir de 2/4 de 10 de la nit (21:390 h), un esdeveniment sens igual: la 27a Nit de la Sardana - Competència Musical.

25 anys ja s’han celebrat des que l’antiga Agrupació Sardanista Avi Xaxu creà el 1984 aquest acte sardanista, una doble audició de sardanes que des de 2006 va transformar-se en una vetllada de competència musical entre les dues formacions actuants, que escullen sardanes melodioses, obligades i ben airoses i saltadores per l’ocasió. L’organització, que novament ha encomanant la tasca musical a les cobles Cadaqués i Flama de Farners, assegura que serà una programació triada a consciència i per deixar-hi les espardenyes i les betes.
La vetllada serà encetada per la cobla Cadaqués, que interpretarà 3 sardanes:
1) Aura del Tura, de Conrad Saló
2) Duet festiu, obligada de 2 tibles de Pau Marons
3) Al mestre Puigferrer, de Josep Coll i Ferrando
Llavors prendrà el relleu la cobla Flama de Farners, que contrarestarà amb 3 títols més:
4) 17 de juliol, de Pitu Chamorro
5) El camioner, obligada de cobla de Josep Cassú
6) Hermínia, de Ricard Viladesau
Seguidament, s'intercalaran les formacions cadaquesenca i de Sta. Coloma per interpretar 4 sardanes més:
7) Atractiva, de Francesc Juanola
8) 30 anys a sac, d'Enric Ortí
9) Les nenes maques de Sta. Susanna, de Josep Carbó
10) Destapem els 60, de Joan Jordi Beumala

La doble ballada serà finalitzada amb un gran desig, la interpretació conjunta d’una sardana del compositor més popular de l’Escala, Josep Vicens, l’Avi Xaxu. La peça, ben emblemàtica: Bona festa.
I aquest desig serà real, ja que l’acte esdevindrà el preludi de la Festa Major de la vila dedicada a la seva patrona Sta. Màxima, que es celebrarà del dijous 2 al diumenge 5 de setembre. I amb motiu del títol l’Escala Ciutat Pubilla de la Sardana 2010, enguany la Festa Major serà més especial, ja sigui per l’èmfasi que les orquestres faran de la sardana i la música popular en els concerts de tarda, per les sardanes que s’interpretaran i s’estrenaran el dimecres 1 de setembre (vigília de la festa) o per l’interessant acte que la Comissió de Ciutat Pubilla i l’Agrupació d’Aplecs de les Comarques Gironines proposen pel dissabte 4 de setembre al matí i a la tarda, l’Aplec Ancestral d’Empúries, que es celebrarà al fòrum de la ciutat romana del jaciment d’Empúries.

No hay comentarios: