viernes, 1 de mayo de 2009

Es recupera la festa de Sant Pelegrí d'Empúries amb l'objectiu de convertir-la en una fira

Enguany, l’Agrupació Sardanista Escalenca Avi Xaxu, amb la col·laboració de la Parròquia i els veïns de St. Martí d’Empúries i l’Associació Cultural Pau Casals, s’ha proposat iniciar els passos per poder recuperar la Festa de Sant Pelegrí d'Empúries.

La diada del sant, que antigament es celebrava el 30 d’abril, era la festa petita del veïnat emporità, ja que aquest sant tenia retaule (en taules i figures en relleu) dels ss. XVII-XVII a l’església de St. Martí fins que l'edifici fou cremat per la columna Ferrer i Guàrdia durant el segon semestre de 1936, en el marc de la guerra civil.

Posteriorment al conflicte armat, la festa es recuperà de la mà de l’antiga cobla local La Principal de l’Escala, que fou l’encarregada de posar la nota musical dels actes de la jornada i del petit aplec que es celebrava, és a dir, l’ofici solemne, les sardanes de vermut, l’audició de sardanes a la tarda (tot això al poblet de St. Martí) i el ball de vespre a una sala de l’Escala (ca l’Hereu). Malauradament, la celebració es perdé a mitjan anys 50, abans de la desaparició de la formació musical escalenca, que ho féu al final del febrer de 1957.

Enguany, per iniciar la recuperació de la festa, s'han programat dos actes culturals. El primer és una audició de sardanes, que s’iniciarà a partir de 2/4 de 5 de la tarda a la plaça Major de St. Martí d’Empúries i que anirà a càrrec de la cobla La Principal de Banyoles, la qual interpretarà 6 sardanes d'autors coneguts i de la comarca, com ara el vergelità Joaquim Ferrer i Amer o l’escalenc Josep Vicens i Juli, l’Avi Xaxu. En concret, el repertori que oferirà la cobla banyolina, serà el següent:
1) Afecte, de Joaquim Ferrer
2) La Bisbal en la història i el record, de Joaquim Ferrer
3) L'Aplec de Sant Feliu, de Jaume Oliver
4) Les noies de la costa, de Josep Vicens Xaxu
5) Noies de Calella, de Francesc Mas i Ros
6) La busqueta rossinyolera, de Francesc Riumalló

Després de l'audició, a les 7 de la tarda, a l’interior del temple de St. Martí, s’iniciarà un nou concert dels programats per la temporada 2009 dels Concerts l’Escala-Empúries. En la present ocasió es titula “Paisatges impressionistes i romàntics” i serà a càrrec de la pianista Laura Nocchiero, qui interpretarà al piano obres de compositors clàssics com Debussy, Chopin, Rossini, Puccini o Donizetti. El preu a guixeta és de 15€ i de forma anticipada, a l’Oficina de Turisme, de 12€.

Aquesta és la programació per enguany, però la intenció és que la festa prengui més cos l’any vinent, que l’Escala serà Ciutat Pubilla de la Sardana 2010, volent fer una festa de 2 dies (el cap de setmana més proper al dia 30 d’abril, St. Pelegrí) i que sigui acompanyada d’una fira de productes alimentaris artesans i altres actes (ofici solemne, sardanes o concerts de música similars).

No hay comentarios: