martes, 23 de septiembre de 2008

L'Escala s'acomiada de l'estiu amb la V edició de la Nit dels Músics de Cobla



"La plaça de la Sardana de l'Escala va ser escenari el divendres 19 de setembre al vespre de la Nit dels Músics de Cobla, una festa que ha posat fi al programa d'estiu organitzat per l'Agrupació Sardanista Avi Xaxu. Es tracta de reunir cada any el màxim nombre d'instrumentistes per assolir una formació virtual coblística, donant un toc de festa excepcional al comiat estiuenc.

Enguany 44 músics pertanyents a una dotzena de cobles gironines i de la Catalunya Nord van formar una macrocobla que, si bé era desigual en nombre d'instruments comparat amb una cobla normal, va sonar de meravella i va aconseguir el propòsit de l'organització: omplir la plaça de la Sardana.

Membres de les cobles Els Casenoves i Principal del Rosselló, de la Catalunya Nord, Montgrins, Baix Emprdà, Foment del Montgrí, Cervianenca, Rossinyolets, Principal de Banyoles, Principal de Porqueres, Selvamar, Flama de Farners, la cobla del Conservatori de Girona i la totalitat dels components de la cobla local, La Principal de l'Escala, van ser els protagonistes de la vetllada.

El mosaic no podia ser més variat, i tothom hi tenia el seu paper: músics tocant, alguns de veterans, fisn i tot jubilats; altres, els més joves, que vivien l'experiència per primera vegada; estrangers que volien imitar la dansa; turistes que feien fotos tant dels músics com dels balladors, alhora que es mostraven sorpresos per la sonoritat de la gran cobla; gent del país, vinguda de diferents llocs que van descobrir la festa en edicions passades i ja no hi falten, i la figura de la Pubilla de la Sardana de l'Escala, la Rosa Ma. Casadevall i Rueda, lluint el vestit tradicional, que es cuidava mitjançant un rètol d'informar als músics dels contrapunts i el punt final de cada peça.

En un petit empostissat davant la cobla, la flabiolaire de La Principal de l'Escala, Núria Casamort, s'encarregava dels introïts i el director de la formació, Xavier Alsina, batuta en mà, posava ordre al conjunt. El mestre Lluís Albert va pujar al petit empostissat per dirigir la seva sardana Emporitana, programada amb motiu del centenari de l'inici de les excavacions sistemàtiques i oficials a Empúries. També es va reivindicar que no es mogui el monument a la cobla, un assumpte que enfronta als sardanistes amb l'ajuntament escalenc".

De Montserrat Juvanteny i Espelt, extret de Diari de Girona (22 de setembre de 2008, p. 24)

No hay comentarios: