miércoles, 14 de julio de 2010

Comença la temporada estiuenca de sardanes a l'Escala

Com és tradicional i habitual, el primer dimecres després de Sant Joan s'inicia la temporada estiuenca de sardanes a la vila marinera i sardanista de l'Escala. Enguany, però, el cicle sardanista estiuenc és ben especial, car arriba al seu 50è anivertsari, des que l'instaurés l'estiu de 1960 el llavors alcalde Joan Massanet i Juli.

Després de la celebració amb sardanes de l'arribada de la Flama del Canigó a la plaça de l'Ajuntament el dimecres 23 de juny, revetlla de Sant Joan, la primera audició va celebrar-se el dimecres 30 de juny i va ser a càrrec de la cobla La Principal del Rosselló, on hi actua com a 2n tenor l'amic escalenc Manel Mañogil i Lucas. La cobla rossellonesa interpretà, seguides per un destacat nombre de dansiares i oients, les següents sardanes:

1) El refugi, de Fèlix Martínez i Comín
2) Les noies de la costa, de Josep Vicens Xaxu
3) Vora el niu, obligada de flabiol d'Enric Sans
4) Pal de paller, de Ricard Viladesau
5) La Júlia de Solsona, de Jordi Paulí
6) Capital del cava, de Joan Lázaro

La segona audició de l'estiu fou interpretada per una altra formació musical de la Catalunya Nord, en aquest cas la cobla Les Casenoves, on hi actua com a tenor solista l'escalenc Jaume Condal i Casellas. La fomació d'en Jaume féu una actuació ben especial, amb una audició de 8 sardanes. A la primera part interpretaren:

1) Aplec triomfant, de Florenci Trullàs
2) Carícies, de Josep Vicens Xaxu
3) El Palau de la Fosca, de Pitu Chamorro
4) Al mestre Puigferrer, de Josep Coll i Ferrando

Després de la mitja part, en Jaume ens sorprengué gratament amb la magistral interopretació d'una sardana que pocs poden tocar; es tractava d'Única, una sardana obligada de tenora de Carles Rovira amb 29 compassos de pinyol de tenora. Va ser un vertader lluïment per al nostre amic i companys músic local, que fou aplauti abastament pel públic assitent. Per acabar la ballada, la cobla interpretà 3 sardanes més:

6) Entre vinyes i pujols, de Joan Lázaro
7) Alberg sardanista, de Francesc Mas i Ros
8) La parranda, de Jeroni Velasco

No hay comentarios: