viernes, 31 de julio de 2009

Els sardanistes de l'Escala ja preparen el Pubillatge de l'any 2010

Els actes centrals com a Ciutat Pubilla 2010 se celebraran els dies 24 i 25 d'abril.

La sardana com a tradició i cultura, el mar com a distintiu de la vila i la connexió de la proclamació de l'Escala com a Ciutat Pubilla de la sardana amb totes les entitats del municipi i el màxim nombre de ciutadans configuren la metodologia del treball que l'Agrupació Sardanista Avi Xaxu ha presentat a la Comissió organitzadora del Pubillatge de 2010, en el que hi participen la Federació Sardanista de Catalunya i l'Ajuntament de l'Escala.

Val a dir que l'Escala s'està preparant per a fer honor a aquesta distinció instituïda per l'Obra del Ballet Popular i que actualment promou la Federació Sardanista de Catalunya. La vila vol lluir les millors gales per a aquest esdeveniment que la convertirà en capital del món sardanista i l'Ajuntament ha reubicat el conjunt escultòric 'La Cobla', obra de Francesc Anglès, que reprodueix en bronze i a mida natural els onze membres que integren aquesta formació instrumental catalana i en el què cada peça reprodueix un antic músic de cobla que forma part de la història de la sardana.

El monument s'havia instal·lat a la zona de la Platja, en un indret on contravenia la legislació de costes i l'Ajuntament, atenent el requeriment del seu trasllat i amb el consens dels sardanistes de la vila, ha adequat un nou espai per a lluir aquesta obra singular al passeig de Lluís Albert, on s'hi fa un dels actes anuals més emblemàtics de l'Escala com és el seu Aplec de la Sardana. Les obres d'aquest trasllat s'han acabat a principis del mes de juliol.

Per altra part, s'ha convocat un concurs per a promoure la creació d'un logotip identificatiu d'aquest esdeveniment. Fins el dia 31 d'agost hi ha temps per a presentar propostes creatives pel disseny del logotip que s'utilitzarà en totes les activitats i publicacions relatives a la condició de l'Escala com a Ciutat Pubilla de la Sardana 2010. El guanyador d'aquest concurs veurà la seva obra en totes les informacions i publicacions del Pubillatge escalenc i a més rebrà una gratificació econòmica de 600 euros.

La idea, en paraules de Jordi Gallegos, president de l'Agrupació Sardanista Avi Xaxu, és que el disseny que es presenti simbolitzi i sintetitzi l'essència de l'esperit del pubillatge i que emmiralli la vila de l'Escala com a referent de la cultura, la tradició i la innovació popular en el món de la sardana.

La primera setmana del proper mes de setembre, un cop tancat el concurs, un jurat deliberarà per obtenir el logotip guanyador que es donarà a conèixer abans del dia 15 d'aquest mateix mes, coincidint amb la sortida del primer número del butlletí informatiu de Ciutat Pubilla 2010.

Aquesta nova publicació, destinada a divulgar totes les activitats i iniciatives relacionades amb la proclamació de l'Escala com a Ciutat Pubilla de la Sardana, tindrà una periodicitat trimestral fins al mes de març de 2010, moment en que passarà a ser mensual.

Cal recordar també, que el passat mes de juny, es va descobrir una placa en record de la família Mercader, una nissaga de músics integrada per Rossend Mercader i el seu fill Pere, que van contribuir a fomentar el caliu musical i sardanista de l'Escala, amb una notable aportació de composicions al repertori de la cobla. La placa, que exposa a grans trets la història d'aquesta família de músics, està situada al carrer del Pintor Joan Massanet, 24 i 26, de l'Escala.
Extret de Infosardana, núm. 1199, agost de 2009, pàg. 3

No hay comentarios: