miércoles, 1 de julio de 2009

El trasllat de "La Cobla" topa amb l'oposició dels sardanistes


Polèmica en l'inici del trasllat al passeig del monument a la cobla de l'Escala

L'Ajuntament i l'agrupació sardanista discrepen sobre el consens per al nou emplaçament de l'obra

L'Ajuntament de l'Escala ha començat el procés de traslladar al passeig Lluís Albert el monument a la cobla., que Costes obliga a treure de la platja, on és ara. El començament de les obres dels fonaments al nou emplaçament ha indignat l'Agrupació Sardanista Avi Xaxu, que considera que el consistori no els ha tingut prou en compte en la decisió, segons va explicar el seu president, Jordi Gallegos. l'Ajuntament, en canvi, assegura que va consensuar la nova situació amb l'entitat. L'escultura en bronze, obra de Francesc Anglès, es va instal·lar a la platja de l'Escala l'any 2007 i s'haurà traslladat al passeig en els pròxims dies.

El president de l'Agrupació Sardanista Avi Xaxu, Jordi Gallegos, va criticar ahir que l'Ajuntament de l'Escala hagi decidit de manera unilateral el nou emplaçament del monument a la cobla, que s'ha de treure de la plaça de la Sardana - davant de la platja -, on és ara. El motiu del trasllat és una ordre de la Direcció General de Costes de l'Estat, que al·lega que es va posar sense permís en zona de domini públi marítimoterrestre. L'associació, però, dubta que aquesta sigui la raó real. "Sempre que hem demanat l'expedient de Costes ens l'han negat, o sigui que ja dubtem de si existeix o no", va dir el president de l'Agrupació.

Jordi Gallegos assegura que des de l'entitat havien demanat al consistori que si s'havia de traslladar el monument fos al principi del passeig Lluís Albert, i no al final com fa l'Ajuntament. Però el consistori va rebre un document al maig en què l'Avi Xaxu demanava, precisament, el contrari, que fos al final del passeig. "Ara s'escuden en això, però saben que nosaltres uns dies més tard d ela primera petició vam canviar d'opinió i no ens han fet cas", va dir Gallegos. L'entitat no descarta recollir signatures en contra.

L'Ajuntament escalenc defensa que des de l'espai escollit "l'obra escultòrica es podrà visualitzar perfectament des de l'avinguda Ave Maria, entrada de la vila, des del passeig Marítim en direcció Riells i des del passeig Marítim en direcció a la platja de l'Olla".

L'obra La Cobla la formen onze peces de bronze de mida de real que reprodueixen antics músics de cobla. Fa uns dies que un tros de l'oba va aparèixer trencat.

Extret de Mar Vicente, El Punt, dimecres 1 de juliol de 2009, pàg. 9

No hay comentarios: