lunes, 29 de junio de 2009

La Festa Petita de St. Pere, una jornada reivindicativa



Aquest passat cap de setmana, i per segon any en consecutiu, l'Agrupació Sardanista Escalenca Avi Xaxu i la Parròquia de St. Pere de l'Escala van unir esforços novament per reivindicar que la jornada de St. Pere, patró de la vila i titular del temple, sigui festiva i marcada en vermell en el calendari escalenc, recuperant-se així la tradicional Festa Petita.

Precisament per aquest motiu, perquè la citada diada no és festiva, el diumenge 28 de juny, la revetlla, es va haver de dur a terme la celebració de forma anticipada, una celebració que va comptar amb la tasca i col·laboració de la cobla local, La Principal de l'Escala, igual com antigament i essent enguany el 5è aniversari des de la seva recuperació.

Els actes s'iniciaren a 2/4 de 12 del migdia amb la celebració d'un ofici solemne al temple parroquial, l'amenització musical i els cants del qual foren a càrrec de la formació local, que al finalitzar la celebració de l'eucaristia fou molt lloada per Mn. Martí i aplaudida per tots els assistents. En sortint de l'ofici, i a la contígua plaça de l'Església, la mateixa cobla escalenca va interpretar 3 airoses i balladores sardanes:

1) Núria sardanista, de Joaquim Hostench
2) Maria de les trenes, de Josep Saderra
3) A saltar, de Pau Marons

La programació continuà a les 7 de la tarda en el marc inigualable de la Plaça de la Sardana, el rovell sardanista escalenc des d'antic. Enmig d'un ambient calorós i molt xafogós La Principal de l'Escala inicià la ballada de sardanes refilant les melodies de 3 noves peces airoses:

1) Petjades al vent, de Josep Cassú
2) Baix Camp 86, de Carles Santiago
3) Roca Ventosa, de Jaume Bonaterra

Arribada la mitja part, el punt d'atenció es traslladà al carrer Pintor Joan Massanet, l'antic carrer de l'Hospital, per tal de procedir a la descoberta del rètol dedicat a la família Mercader, nissaga escalenca de músics. El citat rètol, amb el títol "Els Mercader, entre cadiraires i músics", és dedicat concretament a l'iniciador de la nissaga, en Rossend Mercader i Silvestre (1836-1909), conegut com a Rossendo Cadiraire i amb motiu del centenari de la seva mort, i a un dels seus fills, el conegut músic i prolífic compositor Pere Mercader i Andreu (1885-1969), amb motiu del 40è aniversari del seu traspàs.

* Inaguració de la Placa dedicada a la família Mercader, foto : Sergi Corral

A l'alçada dels números 24-26 s'agruparen membres de l'Agrupació Sardanista Avi Xaxu, del consistori municipal, sardanistes i familiars dels homenatjats, concretament na Consol Bosch, jove de Pere Mercader Andreu i vídua de Pere Mercader i Terradas, na Ma. Eugènia Mercader i Bosch, néta de Pere Mercader Andreu, i na Mercè Parleris i Mercader, també néta de Pere Mercader. Amb una breu introducció del president de l'entitat sardanista, en Jordi Gallegos, na Ma. Eugènia Mercader agraí, en nom de la família, l'acte d'homenatge. Seguidament, familiars, el regidor de Cultura Josep Gifre, el president sardanista i na Maria Bosch, Pubilla de la Sardana 2009, descobriren el rètol, que fou llegit públicament pel conseller de cultura. Posteriorment, el president de l'Avi Xaxu clogué l'acte amb unes paraules més d'agraïment a la família dels músics i a les famílies Abulí-Galindo i Molinas-Escandell per deixar fixar la placa a les seves façanes.

* Families Mercader, Abulí-Galindo i Molinas-Escandell junt a la placa, foto: Sergi Corral.

Realitzada la inauguració, l'homenatge continuà novament a la Plaça de la Sardana, on la cobla escalenca interpretà 3 sardanes més, totes elles d'autoria de Pere Mercader i Andreu, fos amb aquest nom o amb el pseudònim Joan Calders. Les 3 peces que s'interpretaren per cloure la jornada foren:

4) Conxita encisera
5) Les nenes d'en Fèlix
6) Escalenca


* Ballada de sardanes a La Platja ,28-6-2009 , Foto: Sergi Corral

Durant tota l'audició, nombroses persones pogueren adquirir la samarreta amb el lema "A l'Escala, la ballem", presentada per l'Aplec i que qui vulgui podrà adquirir en totes les audicions de sardanes d'estiu o demanant-la als membres de l'entitat sardanista.

No hay comentarios: