martes, 3 de julio de 2012

Estrenes i un concert d'estiu s'afegeixen com a atractiuper al 53è Cicle Estival de Sardanes de l'Escala

De tothom és sabut que l'Escala és una vila amb una llarga tradició sardanista. A més de la història de músics i cobles i dels diferents compositors (fins a 16), una prova irrefutable d'aquesta vocació vers la Dansa Nacional és la ininterrompuda celebració que, des de l'any 1960, s'ha fet del cicle estiuenc de sardanes. Enguany, 2012, el Cicle Estival de Sardanes arriba a la seva 53a edició i novament és organitzat per l'Agrupació Sardanista Escalenca Avi Xaxu, amb el patrocini de l'Ajuntament de l'Escala i la col·laboració del Centre Esportiu i Recreatiu (CER).
 
 
El cicle es desenvoluparà tots els dimecres, fins a mitjan setembre, a partir de les 10 de la nit (22 h); com és habitual, el punt de trobada i celebració és la plaça de la Sardana (la Platja), el rovell sardanista de la població, però en cas de tramuntana, les audicions es traslladarien a la plaça Víctor Català (al nucli antic i a tocar de la platja) i en cas de pluja, a la pèrgola de plaça Catalunya (c/ Camí ample).
 
 
Enguany, el cicle s'iniciarà el dimecres 4 de juliol i comptarà amb 8 audicions de sardanes que han estat encarregades a les cobles següents: al juliol, La Principal del Rosselló (dia 4), Rossinyolets (dia 11), La Principal de Porqueres (dia 18) i Foment del Montgrí (dia 25), i a l'agost, Vila de la Jonquera (dia 1), La Principal de l'Escala (dia 8), Osona (dia 15) i La Principal de Cassà (dia 22) d'agost). Segons Jordi Gallegos, president de l'entitat sardanista, "la manca de recursos econòmics també ha afectat i per això, en principi, el cicle comptarà amb algunes actuacions menys. No obstant això, esperem que els sardanistes siguin solidaris i col·laborin en els sortejos o adquirint material sardanista i que alguns establiments propers també facin aportacions". Només d'aquesta manera es podran dur a terme dues activitats sardanistes ben destacades  per a les quals no s'ha obtingut prou recolzament: la 29a Nit de la Sardana - Competència Musical (divendres 29 d'agost) i les sardanes de la Diada Nacional de Catalunya (dimarts 11 de setembre). A més, el cicle es completarà amb la celebració de la 9a Nit dels Músics de Cobla (divendres 14 de setembre), que enguany serà dedicada a la memòria del músic escalenc Manel Mañogil i Lucas, traspassat el passat mes de gener i assidu col·laborador de l'associació sardanista, i també presenta novetats.

ÈXIT, NOVETATS I ESTRENES
 
 
"Vist l'èxit de públic i dansaires assolit en la passada temporada pel que fa difusió, estructura de les audicions i la marca de segell de qualitat musical, enguany tornem a repetir l'aposta en les dues línies previstes", afirmava Jordi Gallegos. D'aquesta manera, novament s'ha editat un cartell anunciador vistós, modern i atractiu en 4 idiomes (català, castellà, francès i anglès) del jove dissenyador Lluís López i els repertoris tornaran a combinar, setmanalment, sardanes clàssiques, de lluïment, airoses i ben balladores i de compositors escalencs, recuperant-ne especialment les "desconegudes" de Josep Vicens i Juli, l'Avi Xaxu, però també recordant a Vicenç Bou en amb motiu que enguany es celebra el 50è aniversari del seu traspàs. Tots els detalls, repertoris i les informacions es trobaran, assíduament, al bloc de l'entitat a Internet: http://www.lescalasardanista.blogspot.com/.




A més, per l'edició d'enguany, el cicle compta amb novetats destacades. La primera d'elles és la incorporació del Concert d'Estiu de Sardanes i Música per a Cobla, que s'esdevindrà el divendres 17 d'agost, a partir de les 10 de la nit (22 h) i als jardins del Centre Cultural Xavier Vilanova, que comptarà amb l'actuació de la cobla Ciutat de Girona i es titularà Visions de l'Escala, un concert únic i exclusiu que serà aproximació musical de la visió de la vila marinera sota els ulls de diferents compositors locals o foranis. 
 
 
I per a completar la novetat, durant el cicle s'estrenaran, com a mínim, dues sardanes: el dia 4 de juliol, Primavera a l'Escala, sardana del jove flabiolaire Remi Manent i dedicada al seu amic Manel Mañogil i Lucas (epd), i l'11 de juliol, La nostra Núria, sardana del compositor escalenc Lluís Albert dedicada a la seva filla.

No hay comentarios: