martes, 29 de julio de 2008

El 30 de juliol, amb els de casa: La Principal de l'Escala


El proper dimecres 30 de juliol, i per finalitzar el setè mes de l'any, l'Escala acollirà una nova audició i ballada de sardanes, com sempre a les 10 de la nit i en el rovell sardanista, la Plaça de la Sardana.

En la present, la cobla convidada serà la de casa, La Principal de l'Escala, la qual oferirà un repertori ben ballador i airòs que farà saltar a grans i petits. La programació escollida serà:


1.- Tota una història, de Carles Santiago
2.- Sardanes a l'Havana, de Jordi Molina
3.- Noces d'or a Badalona, de Jordi Paulí
4.- Sota els pins, de Josep Vicens Xaxu
5.- Pal de paller, de Ricard Viladesau
6.- Records de l'Escala, de Ferran Sais

L'Escala des de l'empostissat, èxit rotund i eina per l'Escala Ciutat Pubilla de la Sardana 2010


La presentació del llibre "L'Escala des de l'empostissat. Història de La Principal de l'Escala i les altres cobles locals" de Jordi Gallegos i Córdoba, llicenciat en Història i president de l'Agrupació Sardanista Escalenca Avi Xaxu, esdevinguda el passat divendres 25 de juliol, diada de St. Jaume, va ser un èxit rotund.


Més de 350 persones van omplir la sala central i el vestíbul del Museu de l'Anxova i de la Sal, que es va fer petit per acollir tot el públic que va ser present a aquesta important acte del sardanisme escalenc.


*Sala central del Museu de l'Anxova i de la Sal (MASLE). foto: Sergi Corral

La presentació fou iniciada amb unes breus paraules per part del sr. Josep Gifre i Ribas, regidor de Cultura de l'Ajunntament de l'Escala, el qual cedí la paraula al primer orador, el sr. Antoni Mas i Bou, president de la Unió de Músics de Catalunya i nebot del popular compositor de sardanes Francesc Mas i Ros. El sr. Mas va agrair, en nom de tots els músics, que l'autor del llibre hagués dedicat part del seu temps a recuperar el passat musical escalenc en una obra que formarà part de la cultura i que va qualificar de "curiosa, interessant i necessària".

*Taula amb els diferents parlamentaris, d'esquerra a dreta: Antoni Mas i Bou , Lluís Albert i Rivas, Jordi Gallegos i Córdoba, i Josep Gifre i Ribas (de conversa amb Lourdes Boix). foto: Sergi Corral

El segon torn de paraula fou del mestre i compositor Lluís Albert i Rivas, prologuista de l'obra i el qual va elogiar-la, així com al seu autor, el qual ha estat pacient i no ha defallit en l'0bjectiu de poder plasmar la història de les formacions musicals escalenques, especialment La Principal de l'Escala, i posar per escrit tots els músics de l'Escala i els que vingueren de fora, sense desvincular-ho de la història general de la vila. Acabava el mestre Albert dirigint-se a la concurrència per tal que felicitessin al jove historiador pel seu esforç i per la seva dedicació durant els dos darrers anys llargs de treball intens.

* La gent prestava molta atenció als parlaments que es produïren durant la vetllada. foto: Sergi Corral

La tercera intervenció fou la de l'autor de l'obra, en Jordi Gallegos, el qual encetà les seves paraules amb agraïments pels col·laboradors i els familiars que han cedit material i documentació per elaborar el treball, seguí amb la part emotiva de les dedicatòries als músics, companys de l'Agrupació i familiars, i acabà sumàriament repassant les fonts d'informació, trets principals de l'obra i fent un repàs sintètic dels diferents apartats, capítols i annexes del treball. Alhora es mostrà esperançat per a que l'obra serveixi perquè l'Escala sigui Ciutat Pubilla de la Sardana el 2010.

Clogué l'acte novament el sr. Josep Gifre, qui desitjà que el llibre sigui una eina indispensable de consulta i de coneixement per a tots els escalencs i els visitants de la vila marinera i que, al mateix temps, avali i sigui un puntal ferm perquè la Federació Sardanista de Catalunya acordi nomenar l'Escala Ciutat Pubilla en dos anys

lunes, 21 de julio de 2008

L'Escala des de l'empostissat, un llibre amb història i sardanes

El proper divendres 25 de juliol, i després d'una llarga espera, finalment les instal·lacions del Museu de l'Anxova i de la Sal acolliran la presentació del desitjat llibre "L'Escala des de l'empostissat. Història de La Principal de l'Escala i les altres cobles locals", escrit per Jordi Gallegos i Córdoba, llicenciat en Història i president de l'Agrupació Sardanista Escalenca Avi Xaxu.


L'obra, un treball exhaustiu i rigorós, és el resultat de dos anys d’intens treball, tot i que l’embrió ja es troba en un article en el llibret de l’Aplec de la Sardana de l’Escala de l’any 2004. Amb les pàgines del llibre es poden rescatar de l’oblit el nom de molts músics escalencs, avui perduts en la memòria, però també es pot resseguir la trajectòria de les primeres formacions musicals escalenques, de L’Aliança (1888-1912) i, sobretot, de La Principal de l’Escala (1906-1929, 1939-1957 i 2004-), sense desvincular-les, però, de la història global de la vila marinera.

Gran quantitat de dades i documents gràfics (unes 200 il·lustracions) es combinen amb fets tràgics, tocs humor, curiositats i anècdotes, detalls que sabran copsar l’atenció del lector que tingui a les seves mans la citada edició i vulgui xalar llegint-la.

A l'acte hi participarà el sr. Josep Gifre, regidor de Cultura a l'Ajuntament de l'Escala, el mestre i compositor Lluís Albert, prologuista del llibre, el sr. Antoni Mas i Bou, president de la Unió de Músics de Catalunya i expresident del Sindicat de Músics de Catalunya, i l'autor de l'obra.

Després de la presentació (aprox. a les 10 de la nit), els actuals components de La Principal de l'Escala interpretaran, per primera vegada, una escollida i balladora audició de sardanes al davant del citat museu escalenc. El repertori que s'interpretarà serà el següent:

1) Cant a l'Escala, de Lluís Albert
2) Petjades al vent, de Josep Cassú
3) Grans amics, de Joaquim Hostench
4) La Principal de l'Escala, de Josep Antoni López
5) Capital del cava, de Joan Lázaro
6) Bona festa, de Josep Vicens Xaxu

El cant dels Rossinyolets el 23 de juliol

El proper dimecres 23 de juliol s'esdevindrà una nova ballada de sardanes estival a l'Escala.

El punt de trobada, com de costum, és la Plaça de la Sardana i a partir de les 10 de la nit.
En la present ocasió serà el cant dels Rossinyolets de Castelló d'Empúries el que es podrà oïr al rovell sardanista escalenc.

Diferents melodies aniran desgranant els joves músics de l'antiga capital del comtat d'Empúries, concretament les de les sardanes següents:

1) La barca vella, de Lluís Albert i Rivas
2) Geltruenca, de Ricard Viladesau i Caner
3) Xamosa Marta, de Josep Saderra i Puigferrer
4) Festa anyal, de Josep M. Soler i Montaner
5) Les fonts de Caldes, de Pere Mercader i Andreu
6) Montcada i Reixac, de Francesc Mas i Ros

jueves, 17 de julio de 2008

21, 23 i 25 de juliol: visca la sardana!

La setmana del 21 al 27 de juliol serà ben destacada a l'Escala, ja que comptarà amb 3 jornades en les quals la sardana serà la vertadera protagonista.

El dilluns 21, a les 10 de la nit, s'esdevindrà una nova sessió folklòrica d'exhibició de sardanes i danses tradicionals catalanes a les terrasses de l'establiment de recreatius Luna Park de Riells. Com en totes les altres ocasions, els membres de La Principal de l'Escala seran els encarregats de posar la nota musical de la vetllada i els dansaires de l'esbart escalenc La Farandola qui mostraran les coreografies de les danses executades per la cobla local.

El dimecres 23, a les 10 de la nit i a la plaça de la Sardana, s'esdevindrà una nova audició estival de sardanes, la qual anirà a càrrec de la cobla Els Rossinyolets de Castelló d'Empúries, que de ben segur farà dansar i saltar de valent a tot els sardanistes i públic assistent, el qual serà ben nombrós.

El divendres 25, i després d'una llarga espera, finalment el Museu de l'Anxova i de la Sal (Avgda. Lluís Companys, 1) acollirà la presentació del llibre "L'Escala des de l'empostissat. Història de La Principal de l'Escala i les altres cobles locals", de Jordi Gallegos i Córdoba, llicenciat en Història i president de l'Agrupació Sardanista Escalenca Avi Xaxu. L'obra és un estudi rigorós i exhaustiu de la història dels músics escalencs de cobla i les diferents formacions locals, tenint un pes destacat L'Aliança i, sobretot, La Principal de l'Escala.

Després de la presentació (aprox. a les 10 de la nit), els actuals components de La Principal de l'Escala interpretaran, per primera vegada, una escollida i balladora audició de sardanes al davant del citat museu escalenc.

lunes, 14 de julio de 2008

16 de juliol: mariners, sardanes i homenatge a la gent gran

Aquest dimecres 16 de juliol, l'Escala torna a estar de festa amb una nova celebració de la diada de la Mare de Déu del Carme, jorn que la vila aprofita per fer coincidir amb l'Homenatge a la Vellesa, del qual enguany se'n celebra la 57a edició i que comptarà amb la participació de la cobla-orquestra Montgrins.

Tot i que el divendres 11 de juliol es va inaugurar una exposició retrospectiva de fotografies de Miquel Bataller a l'Ajuntament (visitable fins el 23 de juliol) i el dimarts hi ha ball de revetlla al Casal dels Jubilats "Jardí del Pedró", la major part d'actes es concentren en el dimecres 16 de juliol.

A 2/4 d'11 del matí, concentració de barques al port de la Clota per participar en la processó marítima que acompanya a la Verge fins a la Platja. A les 11 del matí, desembarc de la Verge i un quart més tard, inici de la processó dels homenatjats i, amb acompanyament d'orquestra, trasllat fins al temple parroquial de St. Pere de l'Escala.

A 2/4 de 12 del migdia, inici de la celebració solemne de l'Eucaristia amb acompanyament de l'orquestra Montgrins. En finalitzar l'ofici, la coral del casal dels jubilats interpretarà 3 ó 4 cançons. En sortint, la cobla montgrinenca interpretarà dues sardanes:

- Homenatge a la Vellesa, de Josep Vicens Xaxu
- Els nois dels Montgrins, de Sigfrid Galvany

Després del dinar i el lliurament dels recordatoris de la festa als homenatjats, el punt de trobada serà la Plaça de la Sardana, on a les 6 de la tarda els Montgrins interpretaran una selecta audició de sardanes, el repertori de la qual serà:

- Jorn alegre, de Josep Serra i Bonal
- La festa dels vells, de Jaume Vilà i Comas
- Cinc rossinyols, de Francesc Mas i Ros
- El cant del batre, de Josep Vicens Xaxu
- El golfet, de Ricard Viladesau i Caner
- Ja fa deu anys, de Jordi León i Royo


La jornada serà culminada amb el ball de fi de festa, el qual s'iniciarà a partir de les 10 de la nit a la Plaça de la Sardana, marc inigualable de la vila marinera de l'Escala i mirador de la Costa Brava.

domingo, 6 de julio de 2008

Pel 9 de juliol, aires de la Garrotxa!

El proper dimecres 9 de juliol arribaran aires frescos de la Garrotxa, ja que la cobla encarregada de l'audició de sardanes d'aquell dia és La Principal d'Olot.

La formació vinguda de la terra dels volcans oferirà el següent repertori:

1) L'aplec de la muntanya, de Manel Saderra i Puigferrer
2) Gentil escalenca, de Jaume Vilà i Comas
3) La font del pi, de Josep Vicens i Juli, l'Avi Xaxu
4) L'avi Ginesta, de Pere Mercader i Andreu
5) Voliaines, de Vicenç Bou i Geli
6) Badalona, de Francesc Mas i Ros

L'organització espera que aquesta programació de sardanes sigui de l'agrat de tots els que ens vulguin acompanyar el citat dia.

Nou estiu, noves exhibicions de danses catalanes i sardanes

El proper dilluns 7 de juliol, i per quart any en consecutiu, l'empresa de recreatius Luna Park de Riells ofereix exhibicions folklòriques consistents en danses tradicionals catalanes i sardanes.

Les actuacions seran a partir de les 10 de la nit i amb un calendari d'actuacions força regular, ja que s'esdevindran els dies 7 i 21 de juliol i 4 i 18 d'agost.

Com en les passades edicions, dues entitats locals, La Principal de l'Escala i el Grup de Danses La Farandola, seran qui exhibiran les seves arts musicals i de dansa.

L'organització i les parts participants esperen que la concurrència sigui destacada i que novament es doni suport a aquesta iniciativa privada.

L'inici d'un llarg camí: L'Escala Ciutat Pubilla pel 2010

El passat dilluns 30 de juny el plenari de l'Ajuntament de l'Escala, el qual és format per 13 regidors dels partits PSC, ERC, CiU, IV i EI, va acordar per unanimitat sol·licitar a l'Obra del Ballet Popular (OBP) que l'Escala sigui acceptada com a candidata a Ciutat Pubilla de la Sardana pel proper 2010.

Tots els grups municipals reconegueren la gran tradició sardanista de l'Escala (compositors, formacions, dansaires, etc) i per la difusió i nova embranzida que la dimensió sardanista ha pres de 3 anys ençà.

A més dels requisits mínims demanats per l'OBP, potencien la sol·licitud pel 2010 que el citat any es celebrarà el 140è aniversari del naixement del compositor escalenc més popular i estimat, Josep Vicens i Juli, l'Avi Xaxu, es compliran 50 anys de l'inici de les ballades de sardanes d'estiu els dimecres i serà l'any que l'Escala dedicarà a la cultura tradicional i popular.

Esperem que aquest llarg camí dugui a la nostra entitat i a l'Escala a bon port, que no serà altre que la proclamació de L'Escala Ciutat Pubilla de la Sardana de 2010.