martes, 29 de julio de 2008

L'Escala des de l'empostissat, èxit rotund i eina per l'Escala Ciutat Pubilla de la Sardana 2010


La presentació del llibre "L'Escala des de l'empostissat. Història de La Principal de l'Escala i les altres cobles locals" de Jordi Gallegos i Córdoba, llicenciat en Història i president de l'Agrupació Sardanista Escalenca Avi Xaxu, esdevinguda el passat divendres 25 de juliol, diada de St. Jaume, va ser un èxit rotund.


Més de 350 persones van omplir la sala central i el vestíbul del Museu de l'Anxova i de la Sal, que es va fer petit per acollir tot el públic que va ser present a aquesta important acte del sardanisme escalenc.


*Sala central del Museu de l'Anxova i de la Sal (MASLE). foto: Sergi Corral

La presentació fou iniciada amb unes breus paraules per part del sr. Josep Gifre i Ribas, regidor de Cultura de l'Ajunntament de l'Escala, el qual cedí la paraula al primer orador, el sr. Antoni Mas i Bou, president de la Unió de Músics de Catalunya i nebot del popular compositor de sardanes Francesc Mas i Ros. El sr. Mas va agrair, en nom de tots els músics, que l'autor del llibre hagués dedicat part del seu temps a recuperar el passat musical escalenc en una obra que formarà part de la cultura i que va qualificar de "curiosa, interessant i necessària".

*Taula amb els diferents parlamentaris, d'esquerra a dreta: Antoni Mas i Bou , Lluís Albert i Rivas, Jordi Gallegos i Córdoba, i Josep Gifre i Ribas (de conversa amb Lourdes Boix). foto: Sergi Corral

El segon torn de paraula fou del mestre i compositor Lluís Albert i Rivas, prologuista de l'obra i el qual va elogiar-la, així com al seu autor, el qual ha estat pacient i no ha defallit en l'0bjectiu de poder plasmar la història de les formacions musicals escalenques, especialment La Principal de l'Escala, i posar per escrit tots els músics de l'Escala i els que vingueren de fora, sense desvincular-ho de la història general de la vila. Acabava el mestre Albert dirigint-se a la concurrència per tal que felicitessin al jove historiador pel seu esforç i per la seva dedicació durant els dos darrers anys llargs de treball intens.

* La gent prestava molta atenció als parlaments que es produïren durant la vetllada. foto: Sergi Corral

La tercera intervenció fou la de l'autor de l'obra, en Jordi Gallegos, el qual encetà les seves paraules amb agraïments pels col·laboradors i els familiars que han cedit material i documentació per elaborar el treball, seguí amb la part emotiva de les dedicatòries als músics, companys de l'Agrupació i familiars, i acabà sumàriament repassant les fonts d'informació, trets principals de l'obra i fent un repàs sintètic dels diferents apartats, capítols i annexes del treball. Alhora es mostrà esperançat per a que l'obra serveixi perquè l'Escala sigui Ciutat Pubilla de la Sardana el 2010.

Clogué l'acte novament el sr. Josep Gifre, qui desitjà que el llibre sigui una eina indispensable de consulta i de coneixement per a tots els escalencs i els visitants de la vila marinera i que, al mateix temps, avali i sigui un puntal ferm perquè la Federació Sardanista de Catalunya acordi nomenar l'Escala Ciutat Pubilla en dos anys

No hay comentarios: