jueves, 14 de octubre de 2010

XXXVè Aplec de La Sardana


El 35è Aplec de l’Escala estarà dedicat a les Pubilles de la Sardana, als sardanistes i compositors escalencs


Aquest dissabte 16 d’octubre es celebrarà l’acte dedicat als sardanistes i compositors escalencs i, sobretot, a les 34 Pubilles de la Sardana que, des de 1976, promocionen l’Escala i el sardanisme.

Aquest acte estava previst per al primer de juny i es va haver d’ajornar per causa de la pluja. La nova data, aquest dissabte, ha estat escollida tinguem en compte de no coincidir amb cap altre Aplec de les comarques gironines ni amb cap activitat rellevant de la vila.

L’esdeveniment sardanista comptarà amb la participació de les cobles Flama de Farners, Ciutat de Girona i La Principal de l’Escala . Entre el repertori que s'interpretarà hi figuren sardanes dedicades a coneguts sardanistes escalencs, sardanes de compositors escalencs i estrenes.

Així en aquest 35è Aplec de la Sardana, s’estrenaran tres obres. La primera,

“Endavant Pubilles” Inspirada i balladora sardana balladora del mestre Tomàs Gil i Membrado, que serveix per homenatjar a les 34 Pubilles de la Sardana, proclamades a l’Escala de 1976 a 2009, com a símbol de l’esperit, la tradició i l’empenta sardanista escalenca. Aquesta estrena substitueix la composada per Narcís Costa, que en aquests moments, té oberta una investigació per plagi per altres composicions. L’agrupació sardanista i l’ajuntament de l’Escala decidien en una reunió posposar aquesta estrena fins que no estès resolt aquest tema.

L’altre estrena serà “L’amic Jordi de l’Escala.” Sardana airosa i balladora composta pel mestre Joaquim Soms i Janer, la qual és dedicada a en Jordi Gallegos i Córdoba, historiador i president de l’Agrupació Sardanista Avi Xaxu i de la Comissió Organitzadora de l’Escala Ciutat Pubilla 2010.

I la tercera estrena serà “Carme”, Sardana homònima que el compositor local Joaquim Hostench i Duñabeitia, en Quimet, dedica “amb tot afecte i admiració” a dues grans dansaires i fervents sardanistes escalenques: Carme Poch i Tarrés i Carme Sureda i Solés.

Les pubilles de la sardana que han ostentat aquest títol fins l’actualitat seran presents en aquest aplec de l’Escala. El títol honorífic de Pubilla de la Sardana sempre ha estat atorgat a una jove fadrina, noia encara no casada, que ha destacat per ser assídua dansaire de sardanes a la nostra vila. Instaurat l’any 1975, primer es va començar a lliurar durant el ball de l’Aplec de Sant Martí, després en el ball de nit de l’Aplec i, finalment, la mateixa tarda de la gran festa sardanista escalenca.

L’any 2000, amb motiu del 25è Aplec de la Sardana de l’Escala, és va fer una trobada de Pubilles, encontre que es va repetir l’any 2006, per la 3a Nit dels Músics de Cobla, i que s’acomplirà, novament, enguany. Durant aquests anys, han estat proclamades Pubilles de la Sardana un total de 4 parelles de germanes, 3 cosines i 1 mare i 1 filla.

La programació per aquesta jornada, serà la següent:

MATÍ, a les 10, al passeig Lluís Albert

-“Festeig” Ricard Viladesau

-“Juntes les mansConrad Saló

-“Sortint de concertLluís Albert

-“EscalencaPere Mercader

-“De Mataró a l’EscalaJosep A. López

-“Fermesa escalencaAlfons Miàs

-“Germans” Vilabrú Enric Vilà

-“Marinera i sardanistaMiquel Tudela

-“Per en Carles de l’EscalaEmili Juanals

-“Colla Roca” Jordi León

-“Al mestre PuigferrerJosep Coll i Ferrando

-“Roca VentosaJaume Bonaterra

-“Ciutat PubillaLluís Albert

-“La segadoraJosep Vicens Xaxu

-“Les fonts de CaldesPere Mercader

-“El golfetRicard Viladesau

TARDA, a les 4, al passeig Lluís Albert

-“El Palau de la Fosca Pitu Chamorro

-“L’amic” Vicenç Marcel Artiaga

-“Baixant de la Font del GatEnric Morera

-“Endavant Pubilles(estrena) Tomàs Gil

-“L’amic Jordi de l’Escala” (estrena) J. Soms

-“Carme “(estrena) J. Hostench

- “L’Aplec de l’EscalaEnric Vilà

-“Les nenes maques de Sta. SusannaJosep Carbó

-“El nostre Avi Xaxu” Sigfrid Galbany

-“Records de l’EscalaFerran Says

En cas de mal temps, pluja o tramuntana forta, l'Aplec de l'Escala es desenvoluparia a l'interior del gimnàs de l'IES El Pedró (c/ Vilabertran, 2-4).

Montse Pous

Cap de Premsa de l’Escala Ciutat Pubilla 2010

L’Escala, 13 d’octubre de 2010


No hay comentarios: