lunes, 18 de octubre de 2010

El contratemps de l'Aplec de la Sardana. L'adéu a la compositora manresana Dolors Viladrich

El passat dissabte 16 d'octubre l'Escala va celebrar el seu 35è Aplec de la Sardana, traslladat del juny per causes del mal temps.

Durant les sardanes del matí, però, hi hagué un contratemps, ja que la compositora manresana Dolors Viladrich, que era a l'Aplec junt a la seva amiga Glòria, va tenir un infart mentre ballava. La ràpida actuació dels membres de l'Agrupació Sardanista Avi Xaxu i del metge col·legiat Narcís Prat van fer possible que fos atesa a l'instant i que fos trasllada amb ambulància a l'Hospital Josep Trueta de Girona, on va ser ingressada d'urgència i on, després del primer tractament, el seu estat de salut s'estabilitzà.

Malauradament, ahir diumenge 17 d'octubre al matí moria a l'hospital de Girona. El funeral serà a la parròquia de la Sagrada Família de Manresa demà dimarts dia 19 a les 10 del matí.



Dolors Viladrich i Pascual (Manresa, Bages, 12 de novembre de 1939) fou compositora de sardanes.

De petita, a la seva família es respirava ambient musical, ja que la seva mare era professora de piano i el pare instrumentista de saxo i clarinet. Tanmateix, va ser la mateixa família que li recomanà no seguir el camí de la música perquè eren temps difícils.

No va ser fins el 1994
quan, després de la prejubilació als 58 anys, va decidir emprendre i perfeccionar els estudis musicals a l'Escola Esclat de Manresa. Els seus professors van ser Montserrat Rotllant, piano, i David Martell i Jordi González d'harmonia.

Després de compondre una havanera i una cançó de bressol com a complement dels exercicis a les classes d'harmonia, a partir de l'any 2000
començà a compondre sardanes assessorada per Marcel Artiaga, compositor i tible de la cobla Montgrins, amb qui perfeccionà els estudis d'instrumentació per a cobla.

El 27 de novembre de 2001
, la cobla Jovenívola de Sabadell va estrenar la seva primera sardana, Un sentiment, dedicada en record del seu fill Carles. La seva obra musical la constitueixen una vintena de títols, dedicats a pobles, amics i aplecs i el darrer dels quals és El Garbí de Palamós, sardana estrenada a l'Aplec de la Sardana de Palamós el passat 25 de juliol de 2010.

Les sardanes Anna Maria (dedicada a ka seva fillola) i Per a tu Joan (dedicada a l'amic sardanista Joan Ramírez de St. Pere de Ribes) van ser finalistes del Concurs La Sardana de l'Any, la primera l'any 2005 al Palau de la Música Catalana (Barcelona) i la segona el 2009 a l'Auditori de Girona, respectivament.

El 15 de març de 2008 presentà al Teatre Conservatori de Manresa el seu primer disc compacte recopilatori, titulat Il·lusions i enregistrat per la cobla Montgrins, encara que algunes de les seves composicions ja havien estat enregistrades per altres formacions, com les cobles Contemporània o La Principal de la Bisbal, entre d'altres.


La Junta de l'Agrupació Sardanista Escalenca Avi Xaxu i la Comissió de l'Escala Ciutat Pubilla de la Sardana 2010 lamenta tan sentida pèrdua i s’uneix el condol als familiars.

No hay comentarios: