lunes, 20 de abril de 2009

Temps de parèntesi. Temps d'espera


Companys i companyes sardanistes,

durant un cert temps el president i un dels vocals de la nostra entitat, en Jordi Gallegos i en Carles Pous, respectivament, han pedalat molt fort i han estat molt enfeinats elaborant l'informe "L'Escala, vila marinera i sardanista", que al final del passat mes de febrer va ser enviat a la Federació Sardanista de Catalunya i a l'Obra del Ballet Popular.

El citat informe, en el qual també hi ha col·laborat el Tècnic de Cultura de l'Ajuntament de l'Escala, en Pere Guanter, i que té una extensió de 112 pàgines, és el projecte de la candidatura de l'Escala perquè sigui escollida Ciutat Pubilla de la Sardana 2010 i, alhora, consta de 3 blocs diferenciats. En el primer es fa un repàs històric i patrimonial de l'Escala, una radiografia actual de l'Escala i projectes de futur.

El segon bloc, el més extens, es titula L'Escala, vila sardanista en el s. XXI i és format per un repàs de la història sardanista de la vila, una explicació de cadascun dels actes que formen el calendari sardanista anual escalenc, el simbolisme sardanista de l'any 2010 per l'Escala i el projecte de candidatura escalenca, que es basa en 3 eixos:

- el futur de la sardana i la música per a cobla
- tradició, lideratge i temps actuals
- l'exili i la marginació de la sardana

L'informe es clou amb un destacat apartat de 5 annexos de temàtica sardanista. El primer d'ells és recull biogràfic dels 15 compositors escalencs i la seva obra, el segon és la llista de les 150 sardanes referents a l'Escala (indrets, persones, etc.), el tercer és una relació dels aplecs de la sardana de l'Escala i les cobles participants, el quart una nova llista de les composicions estrenades a l'Escala de les quals es té constància i, finalment, el cinqué, una relació de les cobles participants a les diferents edicions anuals de l'Escala des de 1887.

Aquest informe, una posada al dia del sardanisme de l'Escala, sumat al llibre "L'Escala des de l'empostissat. Història de La Principal de l'Escala i les altres cobles locals", presentat el passat mes de juliol de 2008, serà un element clau de la candidatura escalenca.

A més, l'Agrupació de Trobades Sardanistes Infantils de les Comarques Gironines, en assemblea celebrada el passat dissabte 17 de gener de 2009, va acordar adherir-se a la candidatura de l'Escala, així com també ho han fet algunes agrupacipons sardanistes gironines, com la de Cassà de la Selva o Malgrat de Mar, altres entitats culturals municipals (com el CER) o la mateixa Agrupació d'Aplecs de les Comarques Gironines, com quedà manifestat en la 175a Assemblea ordinària que l'entitat celebrà la nit del dissabte 28 de febrer, precisament, a l'Escala.

Esperem que tots aquests elements serveixin perquè la Federació Sardanista i l'Obra del Ballet Popular es decideixin a atorgar a l'Escala el meritós títol de Ciutat Pubilla de la Sardana 2010, fet que potser es farà públic el proper diumenge 26 d'abril a Mataró, ja que aquest proper cap de setmana la capital del Maresme prendrà possessió i iniciarà el seu pubillatge com a Ciutat Pubilla de la Sardana 2009.

Ara només ens queda fer una cosa: ESPERAR!!!

No hay comentarios: