jueves, 6 de noviembre de 2008

El diumenge 9 de novembre, festa major i Aplec a St. Martí d'Empúries


El proper diumenge 9 de novembre el veïnat d’Empúries està de festa major, dedicada al seu patró, St. Martí de Tours, i l’Aplec d’ermita de St. Martí, iniciat el 1974, arriba a la seva 35a edició. Per aquest motiu, enguany es farà festa grossa. Per aquest motiu, l’Agrupació Sardanista Escalenca “Avi Xaxu” s’ha unit als propietaris dels diferents negocis de restauració (El Mesón del Conde, Can Coll i L’Esculapi) i cellers (El Celler Petit i Can Ratxelet) del poblet de St. Martí d’Empúries i ha preparat una bona jornada.





La festa s’iniciarà a les 12 del migdia amb un ofici solemne, acompanyat de l’orquestra La Principal de l’Escala, al temple de St. Martí i en honor al patró de la parròquia i del veïnat. En sortint, alhora que es durà a terme una degustació popular de calçots, botifarres, vins i altres especialitats, a uns preus també populars, la cobla escalenca interpretarà 3 sardanes de vermut:

1) Missa major, de Max Havart
2) Platges de l'Escala, de Francesc Mas i Ros
3) Enyorada barretina, de Jaume Bonaterra

Els actes del matí (l’ofici i 3 sardanes) suposen la recuperació l’antiga estructura festiva que es feia mig segle enrere, quan es va perdre la celebració com a tal.

A partir de 2/4 de 5 de la tarda, la cobla local, La Principal de l’Escala, novament serà l’encarregada de posar la nota musical amb una nova audició de sardanes:

1) Finesa d'amor, de Rossend Palmada
2) Carícies, de Josep Vicens Xaxu
3) Baix Camp 86, de Carles Santiago
4) Noces d'or a Badalona, de Jordi Paulí
5) Geltruenca, de Ricard Viladesau
6) L'Aplec de Sant Martí, de Josep Ma. Vilà

Aquesta darrera sardana, la titulada L’Aplec de St. Martí, és una composició ja ben emblemàtica a l'Escala i autoria del músic i compositor Josep Ma. Vilà i Saliner (L’Armentera, 1889 – L’Escala, 1969), del qual l'any vinent es complirà el 40 aniversari de la seva pèrdua.

Cal dir que, a la mitja part de la ballada, hi haurà sorteigs de diferents lots de productes variats i també es recuperarà (i es posarà a la venda a preus populars) el tradicional berenar de l’Aplec que s’havia perdut fa uns quants anys. Aquest berenar consistirà en castanyes, coca, garnatxa i el llonguet amb un tall de botifarra.

No hay comentarios: