domingo, 10 de agosto de 2008

Visita a l'Escala del sr. Bartomeu Duran. Ciutat Pubilla més aprop!

El passat dimecres 6 d'agost va visitar l’Escala, acompanyat de la seva esposa Aurora i de forma extraoficial, el sr. Bartomeu Duran, president de Badalona Sardanista, de l’Obra del Ballet Popular i de la Federació Sardanista de Catalunya. La visita va ser possible gràcies a l'enllaç del matrimoni format pel sr. Albert Sureda, fill de l'Escala, i la sra. Rosa Gil, visepresidenta de Badalona Sardanista, els quals tenen segona residència i estiuegen a la vila marinera.


Junt a aquests amics i companys badalonins, 3 membres de l’Agrupació Sardanista Escalenca Avi Xaxu (el president Jordi Gallegos, la secretària Conxi Galindo i el vocal Carles Pous) van rebre, a 2/4 d'11 del matí, al sr. Duran i a la seva esposa davant l'Ajuntament. Després de l'encaixada de mans i les presentacions respectives, el president i el vocal de l'entitat sardanista escalenca acompanyaren als convidats d'honor per visitar i explicar, sumàriament, la història de diferents punts sardanistes de la vila, com ara la plaça Víctor Català o Sòl d'en Sagué, el monument i la placeta de l'Avi Xaxu, o la plaça de la Sardana i el monument que la presideix, La Cobla del Dr. Francesc Anglès. Immediatament, el sr. Duran va poder observar i fotografiar els 3 rètols que, des de l'any 2006, l'Agrupació escalenca ha instal·lat en diferents punts, dedicat a diferents aspectes i empra per difondre la història sardanista de la població: La Plaça de la Sardana, el rovell sardanista (a la pl. de la Sardana - La Platja), Albert Martí i Galceran, el Rei de la tenora (al c/ del Mig, 18) i Josep Vicens i Juli, l'Avi Xaxu (al c/ de l'Església, 1).





Seguidament, es va agafar el cotxe i es va dur als convidats a visitar i conèixer el procés de la salaó de les anxoves en un salí escalenc, concretament el de can Solés de la Closa del Llop. La sra. Rosa Hostench i Virosella, encarregada de la fàbrica, va glossar la història de l'empresa i va explicar, amb tota mena de detalls, tot el procés de treball, des que l'anxova entra al salí i fins que es ven a les botigues. Un cop feta la visita, es convidà als visitants a una degustació de filets d'anxova i boqueró i s'obsequià al sr. Duran i sra. amb 2 pots d'anxoves de l'Escala, un de filets amb oli i un altres d'anxoves amb sal.


Després de conéixer la situació actual i com treballa una de les fàbriques de salaó de l'Escala, es va passar a visitar les instal·lacions del Museu de l'Anxova i de la Sal, visita que fou iniciada amb la projecció de l'audiovisual de presentació, que tingué una gran acceptació per part dels convidats. Posteriorment es visità l'exposició permanent del museu, que fou explicada pel president de l'entitat escalenca, el qual també féu explicacions sobre l'exposició temporal Josep Esquirol, la memòria de l'Escala.

A 2/4 d'1 del migdia varen rebre als nostres visitants d’honor el sr. batlle, Estanislau Puig, i el regidor de cultura, Josep Gifre, i se’ls féu manifesta la intenció des de l’Ajuntament de treballar fortament perquè l’Escala sigui Ciutat Pubilla de la Sardana l’any 2010. Se li lliurà un informe preliminar, titulat “L’Escala, vila marinera i sardanista” i se l’obsequià amb el recent publicat treball “L’Escala des de l’empostissat”, que el sr. Duran elogià molt, el Full d’Història Local dedicat a l’Avi Xaxu i el llibre “Les mil i una... amb anxoves”, de Milena Llop i Carles Serra.

Durant uns 30 minuts s'exposà el projecte escalenc i es parlà amb el sr. Duran de les possibilitats i potencial que té l'Escala per ser escollida i proclamada Ciutat Pubilla de la Sardana per al 2010, concretament l'any en què aquesta distinció arribà al seu 50è aniversari. La visita a l’Escala es clogué amb un dinar de germanor, durant el qual hi hagué un intercanvi d’impressions.

No hay comentarios: