domingo, 17 de agosto de 2008

Balanç del cap de setmana sardanista

Ja hem passat l'equador del mes d'agost que, enguany, ha coincidit amb un cap de setmana de 3 dies i plenament sardanista.

Si bé estava previst que la ballada de sardanes organitzada pel divendres dia 15 es celebrés a la Plaça de la Sardana, la insistència de la tramuntana va fer que l'audició es traslladés a un altre punt històric i sardanista de la població: la Plaça Víctor Català, popularment coneguda com a Sòl d'en Sagué.

Sota la pèrgola d'inspiració d'època clàssica, La Principal de l'Escala va satisfer el centenar llarg d'assistents i dansaires que es van atansar fins a la citada plaça per oir les melodies i cants de la terra. La formació local va desgranar un airòs i selecte repertori, el qual va consistir en les composicions següents:

- Núria sardanista, de Joaquim Hostench i Duñabeitia
- Sardanes a l'Havana, de Jordi Molina i Membrives
- Tonades escalenques, de Lluís Albert i Rivas
- La gitana, de Francesc Mas i Gené
- Geltruenca, de Ricard Viladesau i Caner
- La segadora, de Josep Vicens Xaxu

Bona interpretació, bones sardanes, bon ambient i bona gent. Llàstima que el temps va fer la guitza i va evitar que la dansa nacional catalana s'interpretés en el rovell sardanista i marc inigualable de la vila escalenca: la Plaça de la Sardana.

L'endemà dissabte, 16 d'agost, tot i la competència que feia un dels concerts programats en el marc del 1r Festival de Músiques i Arts de la Mediterrània l'Escala-Empúries, Portalblau, els jardins del Centre Cultural Municipal "Xavier Vilanova" s'ompliren gairebé en la seva pràctica totalitat de públic fidel per escoltar una nova edició del clàssic Concert d'Estiu de Sardanes i Música per a Cobla que, any rere any, organitza el CER.

Presentació correcte del sr. Josep Vilabrú, direcció magistral a càrrec de Marcel Sabaté i interpretació satisfactòria per part dels intèrprets de la cobla Mediterrània. Abans de finalitzar la primera part, el director de la cobla convidà al mestre Lluís Albert a pujar a l'escenari perquè aquest dirigís novament una part de la Rapsòdia empordanesa núm. 2 que s'havia acabat d'interpretar. Mentre es feia el bis d'aquesta peça es produí el fet curiós de la vetllada, ja que el mestre Lluís Albert dirigí amb tanta efusivitat i temperament la seva obra que esquinçà i féu saltar pels aires la batuta, la qual instants abans li havia cedit Marcel Sabaté.

La segona part del concert anà transcorreguent alhora que es produïa un suggerent eclipse de lluna que va embadalir a més d'una persona. Finalitzat el concert, els aplaudiments del públic motivaren un dels esperats bisos, que consistí en una peça i obra musical excepcional, Somni de Manel Saderra i Puigferrer, del qual, enguany, any 2008, es compleix el centenari del seu naixement. Enllestida la interpretació d'un curt i un llarg d'aquesta gran composició, els aplaudiments no foren suficients per arrabassar un nou bis a la cobla, una darrera interpretació que sempre s'havia caracteritzat per ser un cant patriòtic i d'enaltiment de Catalunya.

Per tant, satisfacció per aquesta nova edició de l'anual concert d'estiu, tot i el gust agredolç que va restar a gran part del públic amb la manca d'una peça final, i balanç positiu del cap de setmana sardanista de mitjan mes d'agost a l'Escala.

No hay comentarios: