miércoles, 3 de octubre de 2007

Rejovenir la Sardana

Qui normalment volta per les places de Catalunya on es ballen i toquen sardanes ,cada dia li costa més trobar gent jove que en balli de manera assídua i que gaudeixi de les ballades . És un fet perfectament demostrable sobretot a ciutat ,vagin per exemple un dia de ballada de Sardanes a la Plaça de la Catedral a Barcelona o en algun aplec dels que es fan als diversos barris de la Ciutat Comtal.

Ara no ens posarem a discutir , qui en té la culpa d'aquesta baixada de seguidors juvenils És un tema de debat molt complex que inclou moltes causes ,només en citarem unes poques : La pèrdua de transmissió familiar de la dansa és a dir l'ensenyament de avis a nets o de pares a fills , l'hermetisme recalcitrant d'alguns grups de balladors que eviten que la gent jove es fiqui a la rotllana i n'aprengui, la poca voluntat i permissivitat d'innovació en vers la sardana i de la manera de ballar-la, etc...

Però com aquell poblet de la "Galia " dels còmics de l'Astèrix , n'hi ha uns quants que encara ens aferrem a la tradició i intentem dinamitzar i modernitzar les ballades de sardanes . Sortim d'aquell hermetisme i estil tancat i hi afegim certa llibertat en els casos i composicions que més ens motiven o més d'aprop ens toquen (Autors, localitats , música...).

Les ballades d'estiu a l'Escala en són un gran exemple , una bona tria de sardanes animades , balladores i d'autors escalencs per part de l'Agrupació sardanista "Avi Xaxu" , són el tret de sortida per unes ballades molt i molt animades que són el reclam per atraure molta gent del país i forasters a cada ballada . I el que és més important de tot , es crea un al·licient excel·lent perquè la gent jove s'identifiqui i s'animi a ballar-les i a gaudir del espectacle i del joc.

Petits detalls com saltar els curts a les repeticions , marcar amb una exclamació quan s'ha de començar a saltar , "fer córrer la sardana" a la ultima repetició ,fer bromes amb els companys i inclús amb els mateixos músics fan atreure a més jovent i divertir a la resta de personal .

Un altre fet destacable és la bona elecció del repertori , amb autors locals i sardanes animades i balladores fan que la motivació en vers a la ballada creixi molt. La gent coneix les composicions que s'estan tocant des de petits ,són cançons familiars que se les senten seves . Qui hagi ballat o vist ballar una sardana a l'Escala d'En "Xaxu" , d'en "Pere Mercader" , d'en "J.Hostench" o d'en "Lluís Albert" ja m'entendrà el que estic comentant .

Seri Corral Buela , membre de l'Agrupació Sardanista Avi Xaxu .

No hay comentarios: