jueves, 20 de septiembre de 2007

L'Escala fa honor a la cobla

En una de les darreres revistes de SOM, publicació de Cultura popular catalana, apareix en portada una fotografia de La Cobla de Francesc Anglès i Garcia a l'Escala. És una escultura feta amb bronze d'una cobla en mida natural, que embelleix la platja de l'Escala.

La Cobla -així s'anomena l'obra- naixia l'any 1976, quan el cirurgià i escultor Francesc Anglès va plasmar a mida natural i en motlle de guix els onze músics de sardanes amb els respectius instruments reals, alguns dels quals amb cares conegudes com Ricard Viladesau.

El genial pintor surrealista Salvador Dalí demanà l'escultura a Anglès per exposar-la permanentment, i ell acceptà complagut. Així, sota la magnífica cúpula del Museu Dalí s'hi col·locà l'escultura, l'any 1979. Deu anys després moria el pintor, sense que l'escultor hagués rebut res a canvi.

Com que la Fundació Gala-Dalí tampoc ho solucionà, el 1993 Anglès va retirar la seva obra fins que la Generalitat la comprà, en assabentar-se que un Museu de Bilbao hi estava interessat. Des de llavors s'ha anat exposant a diferents indrets de Catalunya i Europa, en esdeveniments sardanístics o culturals: la Sala Gaudí de Barcelona, el Grand Palais de París, la Biennal d'Art Contemporani de Normandia i el Centro Cultural de Madrid en són només alguns exemples. I des del 2 de juny d'aquest any s'ha instal·lat definitivament a l'Escala.

Francesc Anglès exercí de cirurgià fins que es va jubilar. L'afició pel dibuix i la pintura el portaren a formar-se a l'Escola d'Arts i Oficis de Barcelona. Els materials amb què treballa l'obliguen a desenvolupar una tècnica escultòrica ràpida i directa, on no s'hi valen rectificacions. Des del 1970 Anglès ha exposat a les millors sales i museus de Catalunya i Espanya, i també a Andorra, França, Bèlgica, Teheran, Washington i Chicago. El 1993 va crear el Grup Escultòric Quatre de Vuit, que actualment és a la Rambla de Tarragona, en homenatge als castellers.

I l'Escala té ara un nou atractiu: la reproducció en bronze de l'escultura més emblemàtica a Catalunya pel que fa al món de la sardana. És un honor acollir aquest monument tan singular, en el lloc on sempre s'ha ballat la nostra dansa, a l'entorn de la platja. Arreu de Catalunya són molts els monuments a la sardana, totes les Ciutats Pubilles el llueixen, però dedicats a la cobla únicament, no en conec cap. Enhorabona a l'autor i als qui han fet possible que sigui a l'Escala.


Extret de "Fidels a la Rodona" de Francina Boris (Diari de Girona, 24 d'agost de 2007)

No hay comentarios: