martes, 23 de agosto de 2011

Darrera audició senzilla amb La Principal de Cassà i com col·laborar per la propera temporada sardanista

Tot i el partit de tornada de Supercopa entre el Barça i el Madrid, els fidels de la Dansa Nacional de Catalunya s’atansaren, una vegada més, a la plaça de la Sardana per recolzar amb la seva assitència als organitzadors de la vuitena audició de dimecres del cicle d’estiu de l’Escala, que comptà amb la interpretació de la veterana cobla Vila de la Jonquera. Agradable, engrescadora i balladora fou la sardana obligada que es tocà, en aquest cas de tible, i que correspongué al títol El jardí de Sant Boi, autoria del músic i compositor torroellenc Josep Ma. Boix i Risech, però també satisfé en gran mesura la resta de programació anunciada en el seu moment.


I el dimecres 24 d’agost, el rovell sardanista escalenc acollirà la novena i darrera ballada senzilla del cicle estival de sardanes de l'Escala, ja que el proper dimecres 31 d’agost es celebrarà un acte molt esperat per tots els dansaires i sardanistes, la 28a Nit de la Sardana - Competència Musical, que enfrontarà a dues formacions ben sòlides: les cobles Bisbal Jove i Flama de Farners.


No cal avançar-se, però, ja que encara cal que es celebri, com s'ha dit, la darrera audició senzilla de la temporada alta sardanista escalenca, la qual anirà a càrrec de la cobla La Principal de Cassà, en la que hi ha un bon estol d'amics i coneguts. A partir de les 10 de la nit i a la plaça d la Sardana, sempre contemplant si fa bo (que així sembla que serà), la formació cassanenca ja centenària inicirà la interpretació d'un repertori ben pensat, adient i que no desagradarà gens. Els títols previstos són:


1a) Sentmenat sardanista, de Conrad Saló

2a) Que bonic és el Maresme, de Ramon Vilà (obligada de fiscorn)

3a) En Jordi i la Nuri, de Josep Vicens Xaxu

4a) Commemoració, de Joan Lázaro

5a) A l'Escala, anxoves i sardanes, de Joaquim Hostench

6a) La Colla dels 16, de Francesc Mas i Ros



Com és habitual, també, l'Agrupació Sardanista Escalenca Avi Xaxu, organitzadora d'aquestes concorregudes ballades d'estiu, ofereix a tot el públic la possibilitat de col·laborar amb l'entitat a l'hora d'ajudar a sufragar les despeses de contractació de cobles o per tal de fer fons de cara a la propera temporada 2012-2013 que, realment, no pinta gaire clara.


Què es pot fer? Doncs adquirir samarretes amb el lema "A l'Escala, la ballem!" o algun dels cd posats a la venda: Somni Escalenc de La Principal de l'Escala (2004) , Pubillatge d'or a l'Escala - L'Escala Ciutat Pubilla de la Sardaba 2010 de la Ciutat de Girona (2010), el doble cd de sardanes de Josep Antoni López (2010) o el primer volum de la col·lecció de compositors escalencs, L'Escala recorda... Josep Vicens i Juli, l'Avi Xaxu, el darrer treball de la cobla local escalenca (2011).


Una altra manera de col·laborar és comprant participacions o dècims de Loteria de Nadal que des del dimecres 10 d'agost ha posat l'associació sardanista escalenca a la disposició de tothom. Són participacions i dècims al preu de 3 € (2'5 € de joc i 0'5 € de donació) i 23 € (20 € de joc i 3 € de donació), respectivament, corresponents al número 18456, una data estretament lligada al Xaxu, ja que el popular compositor escalenc morí a l'Escala el 18 d'abril (4t mes de l'any) de 1956 [18-4-56]. A més, la sort juga de cara, ja que, a més de disposar del número íntegrament amb totes les seves sèries, aquest és un número de l'administració núm. 5 de Girona, la qual l'any passat donà el 3r premi de la Grossa de Nadal.


D'aquesta manera, l'Agrupació obre la possibilitat de poder repartir la sort a tothom i que, de retruc, la gent pugui ajudar a finançar part de la propera temporada sardanista, ja que si no es disposen de recursos suficients, caldrà retallar audicions d'estiu i altres esdeveniments sardanistes que a l'Escala, fins ara, són ben esperats i tradicionals.

No hay comentarios: