miércoles, 27 de mayo de 2009

L'Escala traslladarà el monument dedicat a la cobla

El monument a la cobla que l'Escala va inaugurar el 2 de juny de 2007, obra del doctor Francesc Anglès, es traslladarà de lloc els propers dies, complint les indicacions de la Direcció General de Costes.
Tot i que els sardanistes escalencs reunits amb l'Ajuntament el 24 de setembre de 2008 reivindicaven que la plaça de la Sardana on es va ubicar el monument "és el rovell de l'ou i el màxim esponent del sardanisme local, lloc on es ballen sardanes des de temps remots, com demostren documents i imatges antigues; l'escenari de fons de l'escultura és únic i inigualable a tot el món; que l'escultura actual és un exponent més del patrimoni monumental escalenc", però el monument no s'hi quedarà. Els sardanistes escalencs entenen que la postura de l'Ajuntament davant la Direcció General de Costes hauria d'haver estat més ferma del que ha estat, i deixar el monument on el va col·locar l'anterior consistori, al capdavant del qual hi havia Josep Ma. Guinart (CiU).
A hores d'ara, l'alcalde actual, Estanislau Puig (PSC), encara no ha comunicat als sardanistes l'emplaçament definitiu per al monument, entre les dues opcions que els membres de l'esntitat sardanista escalenca han proposat.
En una carta adreçada a l'alcalde, el 13 de maig passat, i posterior a la darrera reunió mantinguda, demanen que s'instal·li en un dels dos extrems del passeig Lluís Albert, on hi hauria el mar i la muntanya de Montgó de fons, una decisió que també necessita el vistiplau de la Direcció General de Costes.
Treure els "esquenapelats"
La idea de l'Ajuntament escalenc passava en un primer moment per desmantellar un altre monument, el dedicat als mariners i pescadors escalencs que a la vila es coneix popularment com el monument als esquenapelats, i que està situat a la rotonda de la platja. Per part seva, els sardanistes mantenen que "la situació econòmica general i municipal no és la més adient per fer grans despese innecessàries" i que en cas d'ubicar-se en aquell indret, "l'escenari de fons que tindria l'escultura no realçaria la dignitat qaue mereix, i tampoc es tracte de treure un monument d'un lloc per posar-hi un altre".
Consultats els membres de l'Agrupació Sardanista Escalenca Avi Xaxu, després de conéixer la decisió de la Direcció General de Costes, aquests ja indicaven que "desaprovem i no volem ser els responsables del trasllat a un altre punt de la vila", però les reunions mantingudes fins ara entre el consistori i els sardanistes no han portat a cap acord. Els sardanistes ja van fer una reivindicació pública perquè no es toqués el monument, amb l'eslogan "El monument, allà on és!", coincidint amb la celebració de la 5a Nit dels Músics de Cobla (19-09-2008).
Extret de Montserrat Juvanteny, Diari de Girona, dissabte 23 de maig de 2009, pàg. 16

No hay comentarios: