lunes, 18 de octubre de 2010

El contratemps de l'Aplec de la Sardana. L'adéu a la compositora manresana Dolors Viladrich

El passat dissabte 16 d'octubre l'Escala va celebrar el seu 35è Aplec de la Sardana, traslladat del juny per causes del mal temps.

Durant les sardanes del matí, però, hi hagué un contratemps, ja que la compositora manresana Dolors Viladrich, que era a l'Aplec junt a la seva amiga Glòria, va tenir un infart mentre ballava. La ràpida actuació dels membres de l'Agrupació Sardanista Avi Xaxu i del metge col·legiat Narcís Prat van fer possible que fos atesa a l'instant i que fos trasllada amb ambulància a l'Hospital Josep Trueta de Girona, on va ser ingressada d'urgència i on, després del primer tractament, el seu estat de salut s'estabilitzà.

Malauradament, ahir diumenge 17 d'octubre al matí moria a l'hospital de Girona. El funeral serà a la parròquia de la Sagrada Família de Manresa demà dimarts dia 19 a les 10 del matí.



Dolors Viladrich i Pascual (Manresa, Bages, 12 de novembre de 1939) fou compositora de sardanes.

De petita, a la seva família es respirava ambient musical, ja que la seva mare era professora de piano i el pare instrumentista de saxo i clarinet. Tanmateix, va ser la mateixa família que li recomanà no seguir el camí de la música perquè eren temps difícils.

No va ser fins el 1994
quan, després de la prejubilació als 58 anys, va decidir emprendre i perfeccionar els estudis musicals a l'Escola Esclat de Manresa. Els seus professors van ser Montserrat Rotllant, piano, i David Martell i Jordi González d'harmonia.

Després de compondre una havanera i una cançó de bressol com a complement dels exercicis a les classes d'harmonia, a partir de l'any 2000
començà a compondre sardanes assessorada per Marcel Artiaga, compositor i tible de la cobla Montgrins, amb qui perfeccionà els estudis d'instrumentació per a cobla.

El 27 de novembre de 2001
, la cobla Jovenívola de Sabadell va estrenar la seva primera sardana, Un sentiment, dedicada en record del seu fill Carles. La seva obra musical la constitueixen una vintena de títols, dedicats a pobles, amics i aplecs i el darrer dels quals és El Garbí de Palamós, sardana estrenada a l'Aplec de la Sardana de Palamós el passat 25 de juliol de 2010.

Les sardanes Anna Maria (dedicada a ka seva fillola) i Per a tu Joan (dedicada a l'amic sardanista Joan Ramírez de St. Pere de Ribes) van ser finalistes del Concurs La Sardana de l'Any, la primera l'any 2005 al Palau de la Música Catalana (Barcelona) i la segona el 2009 a l'Auditori de Girona, respectivament.

El 15 de març de 2008 presentà al Teatre Conservatori de Manresa el seu primer disc compacte recopilatori, titulat Il·lusions i enregistrat per la cobla Montgrins, encara que algunes de les seves composicions ja havien estat enregistrades per altres formacions, com les cobles Contemporània o La Principal de la Bisbal, entre d'altres.


La Junta de l'Agrupació Sardanista Escalenca Avi Xaxu i la Comissió de l'Escala Ciutat Pubilla de la Sardana 2010 lamenta tan sentida pèrdua i s’uneix el condol als familiars.

Les pubilles, protagonistes de 35è Aplec de la Sardana de l'Escala

L'Aplec de la Sardana de l'Escala es poqué celebrar, finalment, el passat dissabte 16 d'octubre, després que al juny se suspengués per culpa del mal temps. Amb motiu d'un any sardanista ben especial per la població, el del títol de L'Escala Ciutta Pubilla de la Sardana 2010, es va decidir homenatjar amb aquesta gran festa sardanista als 16 compositors de la història de l'Escala, als sardanistes escalencs i, sobretot, a les 34 Pubilles de la Sardana proclamades en el darrers 35 anys (1975-2010) i que foren les vertaderes protagonistes de la diada sardanista.
Aquest reconeixement, alhora, quedà plasmat en la programació de sardanes fixades en el repertori, ja que hi figuraven títols d'autors escalencs, d'altres dedicats a sardanistes de l'Escala o 3 sardanes d'estrena que també hi feien èmfasi.

La primera de les estrenes, titulada “Endavant Pubilles” i del mestre Tomàs Gil i Membrado, serví per homenatjar les 34 Pubilles de la Sardana proclamades a l’Escala de 1975 a 2009, com a símbol de l’esperit, la tradició i l’empenta sardanista escalenca.

La major part de les pubilles (25 de 34) participaren a l'acte i ballaren la composició amb el mateix autor i amb membres de l'entitat sardanista local. Després, en l'acte d'homenatge, se'ls lliurà un plat de ceràmica personalitzat i commemoratiu de l'esdeveniment i s'anuncià la decisió de no escollir una pubilla del 2010, sinó que fossin el conjunt de les 34 pubilles les que ocupin aquest càrrec en un any tant especial com aquest, en què l'Escala s'ha convertit en la 50a Ciutat Pubilla de la Sardana.

L’altre estrena de la jornada fou “L’amic Jordi de l’Escala”, una sardana airosa i balladora composta pel mestre Joaquim Soms i Janer, la qual és dedicada a Jordi Gallegos i Córdoba, historiador i president de l’Agrupació Sardanista Avi Xaxu i de la Comissió Organitzadora de L’Escala Ciutat Pubilla 2010.

I la tercera estrena fou “Carme”, sardana que el compositor local Joaquim Hostench i Duñabeitia, en Quimet, dedica “amb tot afecte i admiració” a dues grans dansaires i fervents sardanistes escalenques: Carme Poch i Tarrés i Carme Sureda i Solés.

jueves, 14 de octubre de 2010

XXXVè Aplec de La Sardana


El 35è Aplec de l’Escala estarà dedicat a les Pubilles de la Sardana, als sardanistes i compositors escalencs


Aquest dissabte 16 d’octubre es celebrarà l’acte dedicat als sardanistes i compositors escalencs i, sobretot, a les 34 Pubilles de la Sardana que, des de 1976, promocionen l’Escala i el sardanisme.

Aquest acte estava previst per al primer de juny i es va haver d’ajornar per causa de la pluja. La nova data, aquest dissabte, ha estat escollida tinguem en compte de no coincidir amb cap altre Aplec de les comarques gironines ni amb cap activitat rellevant de la vila.

L’esdeveniment sardanista comptarà amb la participació de les cobles Flama de Farners, Ciutat de Girona i La Principal de l’Escala . Entre el repertori que s'interpretarà hi figuren sardanes dedicades a coneguts sardanistes escalencs, sardanes de compositors escalencs i estrenes.

Així en aquest 35è Aplec de la Sardana, s’estrenaran tres obres. La primera,

“Endavant Pubilles” Inspirada i balladora sardana balladora del mestre Tomàs Gil i Membrado, que serveix per homenatjar a les 34 Pubilles de la Sardana, proclamades a l’Escala de 1976 a 2009, com a símbol de l’esperit, la tradició i l’empenta sardanista escalenca. Aquesta estrena substitueix la composada per Narcís Costa, que en aquests moments, té oberta una investigació per plagi per altres composicions. L’agrupació sardanista i l’ajuntament de l’Escala decidien en una reunió posposar aquesta estrena fins que no estès resolt aquest tema.

L’altre estrena serà “L’amic Jordi de l’Escala.” Sardana airosa i balladora composta pel mestre Joaquim Soms i Janer, la qual és dedicada a en Jordi Gallegos i Córdoba, historiador i president de l’Agrupació Sardanista Avi Xaxu i de la Comissió Organitzadora de l’Escala Ciutat Pubilla 2010.

I la tercera estrena serà “Carme”, Sardana homònima que el compositor local Joaquim Hostench i Duñabeitia, en Quimet, dedica “amb tot afecte i admiració” a dues grans dansaires i fervents sardanistes escalenques: Carme Poch i Tarrés i Carme Sureda i Solés.

Les pubilles de la sardana que han ostentat aquest títol fins l’actualitat seran presents en aquest aplec de l’Escala. El títol honorífic de Pubilla de la Sardana sempre ha estat atorgat a una jove fadrina, noia encara no casada, que ha destacat per ser assídua dansaire de sardanes a la nostra vila. Instaurat l’any 1975, primer es va començar a lliurar durant el ball de l’Aplec de Sant Martí, després en el ball de nit de l’Aplec i, finalment, la mateixa tarda de la gran festa sardanista escalenca.

L’any 2000, amb motiu del 25è Aplec de la Sardana de l’Escala, és va fer una trobada de Pubilles, encontre que es va repetir l’any 2006, per la 3a Nit dels Músics de Cobla, i que s’acomplirà, novament, enguany. Durant aquests anys, han estat proclamades Pubilles de la Sardana un total de 4 parelles de germanes, 3 cosines i 1 mare i 1 filla.

La programació per aquesta jornada, serà la següent:

MATÍ, a les 10, al passeig Lluís Albert

-“Festeig” Ricard Viladesau

-“Juntes les mansConrad Saló

-“Sortint de concertLluís Albert

-“EscalencaPere Mercader

-“De Mataró a l’EscalaJosep A. López

-“Fermesa escalencaAlfons Miàs

-“Germans” Vilabrú Enric Vilà

-“Marinera i sardanistaMiquel Tudela

-“Per en Carles de l’EscalaEmili Juanals

-“Colla Roca” Jordi León

-“Al mestre PuigferrerJosep Coll i Ferrando

-“Roca VentosaJaume Bonaterra

-“Ciutat PubillaLluís Albert

-“La segadoraJosep Vicens Xaxu

-“Les fonts de CaldesPere Mercader

-“El golfetRicard Viladesau

TARDA, a les 4, al passeig Lluís Albert

-“El Palau de la Fosca Pitu Chamorro

-“L’amic” Vicenç Marcel Artiaga

-“Baixant de la Font del GatEnric Morera

-“Endavant Pubilles(estrena) Tomàs Gil

-“L’amic Jordi de l’Escala” (estrena) J. Soms

-“Carme “(estrena) J. Hostench

- “L’Aplec de l’EscalaEnric Vilà

-“Les nenes maques de Sta. SusannaJosep Carbó

-“El nostre Avi Xaxu” Sigfrid Galbany

-“Records de l’EscalaFerran Says

En cas de mal temps, pluja o tramuntana forta, l'Aplec de l'Escala es desenvoluparia a l'interior del gimnàs de l'IES El Pedró (c/ Vilabertran, 2-4).

Montse Pous

Cap de Premsa de l’Escala Ciutat Pubilla 2010

L’Escala, 13 d’octubre de 2010


lunes, 4 de octubre de 2010

Una quinzena d'octubre ben sardanista


L'Escala inicia l'octubre ultimant els preparatius d'una primera quinzena de mes que resultarà força sardanista, ja que la propera audició de sardanes que es celebrarà a l'Escala serà el proper dissabte 9 d’octubre.

Amb motiu de la 30a Trobada dels membres de l’Associació Catalana d’Observadors Meteorològics (ACOM), la citada entitat ha organitzat tota una sèrie d'activitats, com ara la reunió anual de l'associació, una visita guiada per l'Escala oberta a tot el públic (a les 10h -Pl. Esglesia), una visita al Museu de l'Anxova i, especialment, una ballada de sardanes, organitzada comptant amb la col·laboració de la Comissió de l'Escala Ciutat Pubilla de la Sardana 2010 . La particularitat de l'audició de sardanes és que el repertori que s'interpretarà serà al·lusiu, sobretot, a la meteorologia i, per això, l'acte ha estat titulat com a “Les sardanes i el temps. Temps de Sardanes”.




La ballada de sardanes s'iniciarà a 2/4 de 5 de la tarda a la plaça de la Sardana i la cobla La Principal de Banyoles serà l'encarregada d'interpretar títols com Gota d’aigua, de Pere Mercader i Andreu, Ventolina, de Jaume Bonaterra, Llampecs i gratacels, de Pau Sicart, o La Roca del Cargol, de Josep Vicens Xaxu (amb motiu del 140è aniversari del seu naixement). L'acte, a més, comptarà amb la reestrena de dues peces: Fa sol i plou (1925), de Josep Vicens Xaxu, i Vila marinera, una sardana de Josep Pasqual, dedicada a l'Escala i estrenada en el seu aplec l'any 1984. Val a dir que Josep Pasqual i Massaguer, 1r tenora de la cobla banyolina, alhora és observador i responsable de l'estació meteorològica de l'Estartit.

Pocs dies després, concretament el dimarts 12 d'octubre, amb motiu de la Mare de Déu del Pilar, el barri del Camp dels Pilans-les Corts (entrada nord de l'Escala) celebrarà la seva tradicional festa anyal amb castanyes, coques casolanes i sardanes. La formació encarregada de posar la nota musical de la tarda serà la cobla local, La Principal de l'Escala, que iniciarà l'audició de sardanes a les 4 de la tarda davant de la pineda del barri escalenc.

I encara, per completar la primera quinzena d'octubre, el dissabte 16 es celebrarà el 35è Aplec de la Sardana de l'Escala, que el juny s'hagué de suspendre a causa de la pluja. Es celebrarà, com és també tradicional, al passeig Lluís Albert a partir de les 10 del matí i les 4 de la tarda i comptarà amb la participació de les cobles Ciutat de Girona, Flama de Farners i La Principal de l'Escala.