sábado, 21 de agosto de 2010

Després de la darrera audició dels dimecres, l'atenció ja recau en la 27a Nit de la Sardana i en la Festa Major

El passat 18 d'agost va ser el darrer dimecres que l'Escala va acollir una audició de sardanes amb una sola formació. L'encarregada d'amenitzar musicalment la vetllada va ser la cobla La Principal de Cassà, que va escollir per a l'ocasió un repertori ben adequat als gustos i interessos dels sardanistes que assisteixen als actes de l'Escala. El repertori interpretat fou:
1) Sentmenat sardanista, de Conrad Saló
2) Laia, de Joaquim Hostench
3) Joves lleons, de Jordi Paulí
4) El castell de Rubí, de Francesc Camps
5) Escalenca, de Pere Mercader
6) Sant Climent, Ciutat Pubilla, de Josep Farràs
Per tancar l’agost sardanista de l’Escala, però, el proper dimecres 25 la plaça de la Sardana acollirà, a partir de 2/4 de 10 de la nit (21:390 h), un esdeveniment sens igual: la 27a Nit de la Sardana - Competència Musical.

25 anys ja s’han celebrat des que l’antiga Agrupació Sardanista Avi Xaxu creà el 1984 aquest acte sardanista, una doble audició de sardanes que des de 2006 va transformar-se en una vetllada de competència musical entre les dues formacions actuants, que escullen sardanes melodioses, obligades i ben airoses i saltadores per l’ocasió. L’organització, que novament ha encomanant la tasca musical a les cobles Cadaqués i Flama de Farners, assegura que serà una programació triada a consciència i per deixar-hi les espardenyes i les betes.
La vetllada serà encetada per la cobla Cadaqués, que interpretarà 3 sardanes:
1) Aura del Tura, de Conrad Saló
2) Duet festiu, obligada de 2 tibles de Pau Marons
3) Al mestre Puigferrer, de Josep Coll i Ferrando
Llavors prendrà el relleu la cobla Flama de Farners, que contrarestarà amb 3 títols més:
4) 17 de juliol, de Pitu Chamorro
5) El camioner, obligada de cobla de Josep Cassú
6) Hermínia, de Ricard Viladesau
Seguidament, s'intercalaran les formacions cadaquesenca i de Sta. Coloma per interpretar 4 sardanes més:
7) Atractiva, de Francesc Juanola
8) 30 anys a sac, d'Enric Ortí
9) Les nenes maques de Sta. Susanna, de Josep Carbó
10) Destapem els 60, de Joan Jordi Beumala

La doble ballada serà finalitzada amb un gran desig, la interpretació conjunta d’una sardana del compositor més popular de l’Escala, Josep Vicens, l’Avi Xaxu. La peça, ben emblemàtica: Bona festa.
I aquest desig serà real, ja que l’acte esdevindrà el preludi de la Festa Major de la vila dedicada a la seva patrona Sta. Màxima, que es celebrarà del dijous 2 al diumenge 5 de setembre. I amb motiu del títol l’Escala Ciutat Pubilla de la Sardana 2010, enguany la Festa Major serà més especial, ja sigui per l’èmfasi que les orquestres faran de la sardana i la música popular en els concerts de tarda, per les sardanes que s’interpretaran i s’estrenaran el dimecres 1 de setembre (vigília de la festa) o per l’interessant acte que la Comissió de Ciutat Pubilla i l’Agrupació d’Aplecs de les Comarques Gironines proposen pel dissabte 4 de setembre al matí i a la tarda, l’Aplec Ancestral d’Empúries, que es celebrarà al fòrum de la ciutat romana del jaciment d’Empúries.

viernes, 13 de agosto de 2010

Arriba el 34è Concert d'estiu de Sardanes i Música per a Cobla del CER

El proper dissabte 14 d'agost és el dia assenyalat perquè s'esdevingui la 34a edició del Concert d'Estiu de Sardanes i Música per a Cobla que cada any organitza el Centre Esportiu i Recreatiu. Aquest concert és previst que es celebri a partir de les 10 de la nit (22 h) als jardins del Centre Cultural i Municipal Xavier Vilanova, ubicat al carrer Garbí, 6 de l'Escala. Si la matereologia no acompanyés (que esperem que no sigui així), l'acte es celebraria a l'interior de la sala d'actes del mateix centre.
Enguany, la part musical novament ha estat encomanada, con en les darreres edicions, a la cobla Mediterrània, que en la present ocasió serà guiada per Bernat Castillejo. Els components de la formació musical són: Bernat Castillejo (flabiol), Francesc Gregori i Ramon Casafont (tibles), Ferran Miàs i Joan Vilajuliu (tenores), Antonio Ortgea i Roger Santiagoa (trompetes), Joan Puertas (trombó), Eduard Prats i Albert Pol (fiscorns) i Marc Santiago (contrabaix).
El concert, que serà integrament de sardanes, es dividirà en dues parts, a la primera de les quals la cobla interpretarà:
1) El Portfolio de El Dorado, d'Albert Cotó i Fita (1852-1906)
2) El testament de n'Amèlia, de Joan Lamote de Grignon i Bocquet (1872-1949)
3) No te'n vagis amor meu, de Josep Serra i Bonal (1874-1939)
4) A en Pau Casals, de Juli Garreta i Arboix (1875-1925)
5) Heroica, d'Enric Casals i Defilló (1892-1986)
6) L'estiuet de Sant Martí, d'Agustí Borgunyó i Garriga (1894-1967)
A la segona part, les peces que s'interpretaran seran:
7) La Bisbal en la història i el record, de Joaquim Ferrer i Amer (1921-1996)
8) Rondalles i cançons, de Josep Vicens i Juli, Xaxu (1870-1956)
9) Mimosa, de Vicenç Bou i Geli (1885-1962)
10) Delectança, de Domènec Moner i Basart (1907-2003)
11) Pel nostre ideal, de Lluís Albert i Rivas (1923)
12) L'Empordanet, de Ricard Viladesau i Caner (1918-2005)
Per cloure el concert, esperem expectants per escoltar quin o quin seran els bisos que ens oferirà la cobla Mediterrània en aquest 35è Concert d'Estiu del CER.

miércoles, 11 de agosto de 2010

Les sardanes de casa amb la cobla de casa, La Principal de l'Escala

El dimecres 11 d'agost és el dimecres previ a la Mare de Déu d'agost i una de les setmanes en la que més visitants l'allotgen a l'Escala. Aquest fet es tradueix també en ser un dimecres en el que l'assistència de sardanistes a l'Escala és de les més elevades, amb el grau de responsabilitat que això comporta.
I com en els darrers anys, aquesta responsabilitat recau en la formació musical local, La Principal de l'Escala, que serà l'encarregada de posar la nota musical a la vetllada de l'11 d'agost. I per remarcar el caràcter municipal de la nostra cobla i donar exemple, serà la formació que interpretarà més composicions vinculades a l'Escala o d'autors escalencs.
El repertori, ben adient pels gustos dels més saltadors, serà el següent:
1) L'amic Carles, de Joaquim Hostench
2) De Mataró a l'Escala, de Josep Antoni López
3) Cant a l'Escala, de Lluís Albert
4) Per la Mercè de l'Escala, de Joaquim Soms
5) El Golfet, de Ricard Viladesau
6) El cant del batre, de Josep Vicens Xaxu
L'organització recorda que, en cas de pluja (que s'espera que no sigui així), l'audició es celebraria a la sala d'actes del Centre Cultural Municipal Xavier Vilanova, al carrer Garbí, 6.

jueves, 5 de agosto de 2010

Comencen els actes d'homenatge a Josep Vicens Xaxu

El dissabte 7 d’agost s’inicien els actes d’homenatge al mestre i compositor escalenc Josep Vicens i Juli (1870-1956), més conegut com l’Avi Xaxu, en el marc del 140è aniversari del seu naixement.

Amb motiu del títol de l’Escala Ciutat Pubilla de la Sardana 2010, l’Agrupació Sardanista Escalenca Avi Xaxu va elaborar un projecte per commemorar l’efemèride vinculada al músic, un projecte que va fer extensiu i va proposar als municipis de Malgrat de Mar (Barcelona) i Girona, en els quals el Xaxu hi visqué uns anys de la seva vida.

D’aquesta manera, el dissabte 7 d’agost, i en el marc de la festa major, s’inicien els actes a Malgrat de Mar, on l’Agrupació Sardanista Malgratenca La Barretina ha organitzat, en record i memòria de Josep Vicens, una ballada de 9 sardanes, totes degudes a la seva inspiració. L’acte es celebrarà al parc de Can Campassol a partir de les 9 del vespre i consistirà en un sopar popular, la ballada de sardanes i, per finalitzar, xocolatada amb melindros.

La formació musical encarregada d’amenitzar la vetllada serà la cobla La Principal del Llobregat, que interpretarà la següent selecció de sardanes del Xaxu:
1) Cantant per les muntanyes
2) Cantant l’amor
3) Carícies
4) La segadora
5) El cant del batre
6) La plaça del firal
7) Bona festa
8) La Roca del Cargol
9) Rondalles i cançons

Està previst que a l’acte assisteixin diversos familiars del compositor, els Sardanistes de Mèrit escalencs, Joana Pérez i Carles Pous, membres de l’Agrupació Sardanista Escalenca Avi Xaxu i el president de l’entitat sardanista i de la Comissió Organitzadora del pubillatge de l’Escala, Jordi Gallegos.

A partir d’aquesta tardor serà la vila de l’Escala qui prendrà el relleu dels actes, ja que organitzarà un cicle d’audicions, que resseguiran l’obra sardanista desconeguda del mestre Josep Vicens i que culminaran amb un concert i la presentació d’un llibre biogràfic del compositor i d’un disc compacte de peces seves desconegudes, enregistrat per la cobla La Principal de l’Escala, l’hereva d’aquella formació que el Xaxu fundà el 1906 i dirigí fins 1918.

miércoles, 4 de agosto de 2010

Aires volcànics per encetar el mes d'agost

Ja hem deixat enrere el mes de juliol i encetem l'agost sardanista amb l'arribada d'aires volcànics per donar el tret de sortida de les audicions i ballades d'aquest vuitè mes de l'any.
D'aquesta manera, l'audició del dimecres 4 d'agost ha estat encomanada a la centenària formació de la terra dels volcans, La Principal d'Olot, que es representada pel seu 1r tenor, el músic i compositor Josep Navarro i Zafra.
Per a la present, els components de la cobla garrotxina han preparat una programació ben escaient i adequada al taranna escalenc, formada per sardanes balladores, sardanes de compositors escalencs (com sempre és habitual) i una de les sardanes estrenades i enregistrades en el Cd de l'Escala Ciutat Pubilla de la Sardana 2010.
El repertori de la ballada serà:
1) Magdalena, de Manel Saderra
2) Palamós, vila riallera, de Pere Mercader
3) A l'Escala, la ballem!, de Josep Navarro
4) Cantant l'amor, de Josep Vicens Xaxu
5) Avant roquetencs, de Joan Jordi Beumala
6) Tiana, de Francesc Mas i Ros