jueves, 29 de julio de 2010

Una nova audició: les sardanes a Riells

Tal com ja anunciàvem, els sardanistes tenen una doble cita a l'Escala, ja que el divendres 30 de juliol neix un nou acte sardanista: les sardanes a Riells. A excepció de les sardanes organitzades la diada de St. Pere de l'any 2008, tal vegada fa més d'una vintena d'anys que no s'organitzava una ballada de sardanes en aquest barri del municipi escalenc.
Enguany, amb motiu de l'Escala Ciutat Pubilla de la Sardana 2010 i amb el desig que aquest acte es pugui en el calendari sardanista escalenc, l'Agrupació Sardanista Escalenca Avi Xaxu ha organitzat una audició per tal de cobrir i fer arribar el so de la cobla a tots els racons del terme municipal.
D'aquesta manera, l'entitat sardanista, junt a l'Associació de Veïns La Gavina de Riells, ha enllestit una audició de sardanes que s'iniciarà a les 10 de la nit a la plaça de l'Univers i que ha estat encomanada a la cobla Foment del Montgrí. Per a l'ocasió, la cobla montgrinenca ha seleccionat un acurat i airós repertori, en el qual es compta la reestrena d'una sardana ben escaient per a l'ocasió. El programa que interpretarà la formació musical serà:
1) Mil·lenari, de Conrad Saló
2) L'aplec de Palamós, de Pere Mercader
3) La bruixa de la catedral, de Salvador Dabau
4) Estany de travertins, de Pitu Chamorro
5) Camí de Riells, de Francesc Vilaró (reestrena)
6) La segadora, de Josep Vicens Xaxu
Convidem a tothom a participar al naixement d'aquest nou acte i esdeveniment, que serà el que durà, esperem que per molts anys, les sardanes a Riells.

martes, 27 de julio de 2010

La Bisbal Jove, la primera de les cobles d'aquesta setmana

L'Escala, després d'uns dies de tramuntana i novament immersa en la calor i la xafogor pròpies de l'època, afronta la darrera setmana del mes de juliol, una setmana en la que els sardanistes podran xalar d'allò més, car es celebraran dues audicions de sardanes.
La primera ballada és la que forma part del cicle clàssic de sardanes d'estiu a l'Escala tots els dimecres. Serà aquest dimecres 28 de juliol quan visitarà la vila marinera i sardanista la novella, però experimentada, cobla bisbalenca, la Bisbal Jove, que serà l'encarregada de posar la nota musical de la vetllada.
Els components de la jove formació són coneixedors del tipus de sardanes que agraden als sardanistes i dansaires que visiten l'Escala j, per aquest motiu, unt als organitzadors han confeccionat una programació ben balladora, que esperen que sigui de l'agrat de tothom.
Les composicions que conformaran el repertori són:
1) Marina, de Marc Timón
2) Camí de la masia, de Josep Vicens Xaxu
3) A l'Escala, anxoves i sardanes, de Joaquim Hostench
4) La infantona, d'Enric Sans
5) Cap d'any a Tossa, de Sigfrid Galbany
6) Els pescadors de l'Escala, de Francesc Mas i Ros
Com es pot observar, la cobla bisbalenca ha programat sardanes clàssiques junt a d'altres peces actuals, com la Sardana de l'Any 2009 o una de les composicions estrenades en el marc dels actes de la proclamació de l'Escala com a Ciutat Pubilla de la Sardana 2010 (24 i 25 d'abril de 2010).

lunes, 19 de julio de 2010

Aires sardanistes de l'estany amb La Principal de Porqueres

El proper dimecres 21 de juliol d'esdevé una nova audició de sardanes, la 4a des que es va iniciar el cicle de ballades d'estiu a l'Escala, que enguany celebra els seus 50 anys. En la present, la formació que amenitzarà musicalment la vetllasa serà La Principal de Porqueres, cobla de la qual, des de fa unes temporades, en forma part l'amic i fiscornaire escalenc Andreu Font.
La cobla de la comarca del Pla de l'Estany sap molt bé quin és el tipus de sardanes que agrada als sardanistes, siguin dansaires o oients, que assisteixen a les audicíons. És per aquest motiu que han confeccionat, junt a l'organització, un repertori ben aident, ballador i que farà suar. La programació prevista serà:
1) Els pinetons, de Rossend Palmada
2) Oncle i nebot, de Francesc Riumalló (sardana obligada de flabiol i tible)
3) Companys i mestres, de Lluís Albert
4) Petita i bonica, de Josep Saderra
5) L'avi Pitu, de Ricard Viladesau
6) La plaça del firal, de Josep Vicens Xaxu

Un autocar de l'Escala assisteix al 17è Concert de Peralada

El passat dissabte 17 de juliol, a 2/4 de 9 del vespre i des de la plaça de les Escoles, un autocar va sortir amb direcció a Peralada per assistir al 17è Gran Concert de Sardanes i Música per a Cobla, organitzat novament per l'Agrupació d'Aplecs de les Comarques Gironines i emmarcat en el 24è Festival Castell de Peralada. De les 55 persones que ompliren l'autocar, la gran majoria eren de l'Escala, però també hi havia representants de les veïnes poblacions d'Albons, Viladamat, Verges i Bellcaire d'Empordà.
A 1/4 de 10 del vespre l'autocar estacionava davant l'entrada principal de la finca del castell i els viatgers començaven a baixar per formar el grup que, un cop plegat, entrà tranquil·lament cap als jardins del castell. Durant el temps d'espera, alguns dels participants passejaren pels jardins i altres aprofitaren per fer algun mos, ja que no havien sopat a casa seva. Un cop repartides les entrades, i abans de dirigir-se per veure l'espectacle, s'aprofità per fer una fotografia de grup davant de la façana principal del Castell.
A 3/4 de 10, la comitiva escalenca dirigí els seus passos cap a l'interior dels jardins, on a partir d'enguany s'ubicarà permanentment l'espai dedicat al Festival, per prendre possessió de les seves localitats.
A les 10 puntuals s'inicià l'espectacle d'enguany, titulat Santos & Cobla: Contemporaneïtat i el qual es dividia en dues parts. El Festival, seguint amb l’aposta per programar música per a cobla, escollí per a l'ocasió un repertori de compositors contemporanis, amb una de les millors cobles del país. D'aquesta manera, la cobla Sant Jordi–Ciutat de Barcelona, sota la batuta de Diego Martín, interpretarà peces d’autors actuals durant tota la primera part. El repertori que s'oferí als assitents fou:
- 25, sardana de Víctor Cordero
- Companys de viatge, sardana lliure de Jesús Ventura
- Terra de cavallers, sardana d'Enric Ortí
- La ballarina i el soldadet de plom, sardana de Francesc Cassú
- Rhapsody for cobla, rapsòdia de Kevin Kaska
Després de 20 minuts de descans, la cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona encetà la segona part amb la interpretació de Fantasies del Ges, del jove tenor Pitu Chamorro, un conjunt de 3 peces ben aconseguides: el tango Pescallunes, el vals La bruixa del Gorg del Saule i el swing La serp dels Comuns.

Acabada la interpretació, i després d'uns breus instants per adequar l'escenari, la resta de temps de la segona part fou destinat a un "vertader espectacle". El pianista i compositor Carles Santos ens sorprengué amb l’espectacle Sis tenores i un senyor, el qual va inaugurar la darrera edició de la Fira de la Mediterrània. Sis tenores i un senyor comptà amb la participació de la soprano Begoña Alberdi i amb Jordi Molina Sextet de Tenores (format per Jordi Molina, Xavier Molina, Enric Ortí, Xavier Cornellana, Quim Duran i Àlex Vila).
En l’espectacle, dos creadors tant distants com Santos i Jordi Molina, s’uniren per oferir al públic un concert trencador: una formació estable formada pels millors i més prestigiosos tenoristes, amb la finalitat comuna de cercar noves fórmules i redescobrir camins inexplorats que enriqueixin el peculiar so d’aquest instrument, la tenora, introduït a la cobla fa més de 150 anys pel mític mestre empordanès Pep Ventura.
La demostració, que tothom esperava que fos una nova aposta de treball entre els sons de la tenora, el piano i la veu humana, esdevingué una performance pròpia dels artistes o genis més excèntrics i surrealistes, fins fregar la ratlla de la irritació musical i auditiva dels assistents. El resultat: un cert desencís per aquesta darrera intervenció massa radical, més que no pas contemporània.
Per il·lustrar aquesta crònica, transcrivim una crítica redactada per Joaquim Armengol i apareguda al diari El Punt (dilluns 19 de juliol de 2010, pàg ).
ALQUÍMIA
Santos & Cobla: Contemporaneïtat
Intèrprets: Carles Santos (pianista i compositor), Begoña Alberdi (soprano), Jordi Molina Sextet de tenores i Cobla Sant Jordi - Ciutat de Barcelona
17 de juliol del 2010, Festival Castell de Peralada
Tot passejant veieu caure la tarda dins el plàcid jardí del castell, un punt de tramuntana esventava el fàstic de la calorada, l'aire us reviscolava el cos mentre els ulls advertien un gruix de gent, d'edats prou sòlides i vetustes, que s'encaminaven amb aquella càndida inconsciència de l'anada del xai cap a l'escorxador, tot guipant un camp d'userda. I és que per molts Carles Santos era un pur misteri...
Aquest any, el XVII Concert de Música Catalana adjurava del classicisme a favor de la contemporaneïtat. Encert total. Aquells que s'esperaven les sardanes d'antany haurien de somiar-la, perquè si alguna cosa quedava ben clara era la innovació.
Part primera: la cobla interpretava cinc sardanes lliures amb una orquestració rica, plena de color i cromada amb percussió. Sensacional Rhapsody for cobla de Kevin Kaska, que amb una meravellosa mescla d'ecos jazzístics fins s'aproximava al western. Aire festiu, to alegre i distès, estupenda diversió.
Part segona: la cobla executava Fantasies del Ges, de Pitu Chamorro, caprici deliciós en tres parts en què capien ecos de tango, vals i swing. Magnífic moment. Gent entusiasmada. Apareixia llavors Jordi Molina, descalç i empunyant una tenora, resseguint una esfèrica repetia, un i altre cop, sons i gestos, fins a adormir-se. Gent estupefacta. Riotes, befes... Tot seguit s'estesava al terra, la tenora com un penis desfermat i, al damunt, oberta, la soprano Begoña Alberdi proferint esgarips orgiàstics, sometent l'instrument a un vessament quimèric i abrasiu. Perplexitat, crits, protestes, indignació. La cosa continuava, Carles Santos i les sis tenores sotmetien a l'auditori a unes coloratures impossibles, un caos vibrant i espectacular amb un apoteòsic vivace final.
Públic: "Bravo!", "Fora!" Aplaudiments... Xiulets.
Comentaris: "Que no els agrada?" "No!" "Doncs perquè no se'n van"; "Perquè riurem..." "Doncs callin!"... "Què ha estat aquesta collonada?" "Peròn què diu, si aquest senyor és un geni..." "Un geni? M'encantaria que li quedés la tenora embossada!"
Vet aquí sis tenores i un senyor. Impagable!

miércoles, 14 de julio de 2010

Arriba la 59a Festa del Carme

Un any més, la la vila marinera es vestirà de festa el 16 de juliol, per a celebrar la Festa del Carme, que arriba a la seva 59a edició i que a l'Escala és aprofitada per a fer l'Homenatge a la Gent Gran.

De bona hora, la colla d'habituals voluntaris/-ies elaboraran la tradicional catifa de sal a la plaça de l'església, que enguany serà al·legòrica a l'Escala Ciutat Pubilla de la Sardana i serà presentada a les 10 del matí.

A 3/4 d'11 (10:45 h), a la Clota embarcarà tothom qui vulgui i hagi adquirit el corresponent tiquet en les dates marcades, i a les 11 salparà tot l'estol de barques que formarà part de la processó marítima que acompanyarà la Mare de Déu del Carme en el seu recorregut fins a la platja del nucli antic, l'anti port pesquer escalenc.

A 1/4 de 12 del migdia està previst que desembarquin autoritats i la imatge de la Mare de Déu, els quals formaran part de la comitiva que, junt a l'orquestra, els gegants i els homenatjats, discorriran fins a l'església parroquial de Sant Pere on, a partir de 2/4 de 12, està prevista la celebració solemne de l'eucaristia, acompanyada per La Principal de l'Escala i presidida per Monsenyor Francesc Pardo, bisbe de Girona. Per a cloure l'ofici, la Coral Jardí del Pedró cantarà unes quantes peces, com és tradicional.

En sortint d'ofici, la cobla escalenca interpretarà 3 sardanes de vermut:

1) Grans amics, de Joaquim Hostench
2) Maria de les trenes, de Josep Saderra
3) Homenatge a la Vellesa, de Josep Vicens Xaxu

A les 2 del migdia està previst el dinar de germanor amb tots els homenatjats i autoritats, dinar en el qual es farà, com és habitual, el lliurament de record de la festa. La festa continuarà a la tarda, concretament a les 6 (18 h), quan La Principal de l'Escala interpretarà una audició de sardanes a la plaça de la Sardana. El repertori previst serà:

1) Sortint de concert, de Lluís Albert
2) Llevantina, de Vicenç Bou
3) L'Antoni i la Montserrat, de Ricard Viladesau
4) Llavor forever, de Tomàs Gil i Membrado
5) Colla Roca, de Jordi León
6) Records de l'Escala, de Ferran Says

La cloenda de la jornada festiva serà a les 10 de la nit (22h), amb un ball, novament a la plaça de la Sardana, que serà amenitzat pel conjunt Magic's.

Els Rossinyolets refilaran sardanes a l'Escala

El dimecres 14 de juliol s'esdevé una nova audició de sardanes, que en la present ha estat encomanada a la cobla Els Rossinyolets de Castelló d'Empúries, una de les formacions musicals que cada any visiten la vila marinera i sardanista de l'Escala.

La cobla de Castelló, coneixedora que als sardanistes que s'atansen a l'Escala els agrada puntejar de saltar de valent, han preparat un bon repertori adient per la ballada, que s'inicia, de forma excepcional, mitja hora més tard del que és habitual. El repertori escollit és el següent:

1) La rambla de Badalona, de Josep Ma. Tarridas
2) Alba, noces d'argent, de Carles Santiago
3) Les fonts de Caldes, de Pere Mercader i Andreu
4) Nostre casal, de Josep Vicens Xaxu
5) Colla dels 13, de Carles Rovira
6) Montcada i Reixac, de Francesc Mas i Ros

L'Escala Ciutat Pubilla de la Sardana 2010 és homenatjada a l'Aplec de la Sardana d'Olot

El passat cap de setmana, dissabte 10 i diumenge 11 de juliol, la ciutat d'Olot va celebrar la 48a edició de l'Aplec de la Sardana. Aquest aplec va ser especial perquè va ser dedicat a la memòria del músic i compositor Joan Hernández i Baiges (1911-1988), autor de la sardana Olot, Ciutat Pubilla, ja que la ciutat garrotxina va assolir el títol l'any 1968. Alhora, l'Agrupació Sardanista d'Olot i el consistori de la capital de la Garrotxa aprofitaren l'ocasió per a fer un tribut a l'Escala com a població que ostenta el títol de Ciutat Pubilla de la Sardana 2010, el 50è de la història d'aquest guardó de Meritíssima en la Sardana.

Assitiren a l'acte una comitiva representant del pubillatge escalenc, encapçalada pel president de la Comissió Organitzadora i president de l'Agrupació Sardanista Escalenca Avi Xaxu, Jordi Gallegos, junt als Sardanistes de Mèrit veterans, Joana Pérez i Carles Pous, i dos membres de la comissió i entitat sardanista escalenca. Aquests representants participaren en el dinar de germanor de 300 persones que s'organitzà al Parc Nou d'Olot, el mateix espai que va acollir les sardanes del matí i la tarda.

A les 7 de la tarda arribà el moment de l'homenatge entre entitats sardanistes i autoritats, exceptuant el cas de l'Escala, ja que no assistí cap representant del consistori. Prengué la paraula el 1r tinent d'alcalde d'Olot, el Sr. Joan Albesa, i també dirigiren unes paraules al públic la regidora de cultura, la Sra. Anna Torrent, i el regidor d'esports i joventut, el Sr. Joaquim Monturiol, que fou correspost amb les paraules de Jordi Gallegos, actuant com a representant de la vila de l'Escala i qui rebé una placa de record de l'homenatge i tribut de mans de Lluís Balcells, president de l'entitat sardanista olotina.

Assistiren a l'acte també la Pubilla i l'Hereu de la Garrotxa 2009, na Janina Bach i en Marc Sarsanedas, que feren lliurament d'obsequis als dos Sardanistes de Mèrit escalencs. Un d'ells, en Carles Pous, prengué la paraula i, entre d'altres coses, digué: "Encoratjo a tothom a ballar sardanes i, sobretot, al jovent, que no saben el que es perden. A mi, us ho dic de veritat, la sardana m'ha ajudat a viure i m'ha ajudat a ser allà on sóc".



El mestre Lluís Albert, autor de la sardana del pubillatge escalenc, també estava convidat a l'acte, però una recent intervenció quirúrgica li va privar d'assistir-hi. Es va llegir, però, un missatge escrit pel compositor que arrencà molts aplaudiments. Acabat l'acte, la cobla Ciutat de Girona interpretà, com a sardana de germanor, la composició L'Escala, Ciutat Pubilla, de Lluís Albert, una peça que fou ballada per uns 400 sardanistes, que formaren una única i monumental anella.




Comença la temporada estiuenca de sardanes a l'Escala

Com és tradicional i habitual, el primer dimecres després de Sant Joan s'inicia la temporada estiuenca de sardanes a la vila marinera i sardanista de l'Escala. Enguany, però, el cicle sardanista estiuenc és ben especial, car arriba al seu 50è anivertsari, des que l'instaurés l'estiu de 1960 el llavors alcalde Joan Massanet i Juli.

Després de la celebració amb sardanes de l'arribada de la Flama del Canigó a la plaça de l'Ajuntament el dimecres 23 de juny, revetlla de Sant Joan, la primera audició va celebrar-se el dimecres 30 de juny i va ser a càrrec de la cobla La Principal del Rosselló, on hi actua com a 2n tenor l'amic escalenc Manel Mañogil i Lucas. La cobla rossellonesa interpretà, seguides per un destacat nombre de dansiares i oients, les següents sardanes:

1) El refugi, de Fèlix Martínez i Comín
2) Les noies de la costa, de Josep Vicens Xaxu
3) Vora el niu, obligada de flabiol d'Enric Sans
4) Pal de paller, de Ricard Viladesau
5) La Júlia de Solsona, de Jordi Paulí
6) Capital del cava, de Joan Lázaro

La segona audició de l'estiu fou interpretada per una altra formació musical de la Catalunya Nord, en aquest cas la cobla Les Casenoves, on hi actua com a tenor solista l'escalenc Jaume Condal i Casellas. La fomació d'en Jaume féu una actuació ben especial, amb una audició de 8 sardanes. A la primera part interpretaren:

1) Aplec triomfant, de Florenci Trullàs
2) Carícies, de Josep Vicens Xaxu
3) El Palau de la Fosca, de Pitu Chamorro
4) Al mestre Puigferrer, de Josep Coll i Ferrando

Després de la mitja part, en Jaume ens sorprengué gratament amb la magistral interopretació d'una sardana que pocs poden tocar; es tractava d'Única, una sardana obligada de tenora de Carles Rovira amb 29 compassos de pinyol de tenora. Va ser un vertader lluïment per al nostre amic i companys músic local, que fou aplauti abastament pel públic assitent. Per acabar la ballada, la cobla interpretà 3 sardanes més:

6) Entre vinyes i pujols, de Joan Lázaro
7) Alberg sardanista, de Francesc Mas i Ros
8) La parranda, de Jeroni Velasco