jueves, 31 de diciembre de 2009

El 4t Aplec de Montgó, un acte sardanista consolidat

La vila marinera de l’Escala rebrà el nou any 2010, l'any de L'Escala Ciutat Pubilla de la Sardana, amb allò que agrada més i amb el que xalen més les escalenques i escalencs i els fidels a la rodona, és a dir, ballant sardanes.

Per aquest motiu, i per quart any en consecutiu, el divendres 1 de gener, Diada de Cap d’Any, i després dels successius èxits de les passades edicions, que paulatinament van superant tots els pronòstics de l’organització, es celebrarà el 4t Aplec del Sol Ixent de Montgó, un jove acte sardanista que ja queda consolidat en el calendari sardanista anual escalenc.

Com en les passades edicions, l’esdeveniment tindrà lloc en un marc inigualable del municipi escalenc, el mirador i esplanada situats davant la Torre de Montgó (al capdamunt de Punta Montgó), i s’iniciarà a partir de les 7 del matí, ja que la intenció és veure els primers raigs de sol i donar la benvinguda al nou any; per fer-ho, aquest acte, que consisteix en ballar una part de l'audició de sardanes encara de fosc i, l'altra part, de clar. L’accés a l’indret serà indicat mitjançant rètols i, enguany, com a novetat s’oferiran més places d’aparcament, habilitades degut a la gran demanada i requesta que té l’acte.

Per fer passar la fred, des de l’inici de l’acte per fer passar la fred s’oferirà, gratuïtament, xocolata desfeta i bescuits a tots els sardanistes i assistents, mentre la cobla local, La Principal de l’Escala, anirà desgranant un repertori ben ballador i adient que, de bell nou, ha estat escollit a consciència per l’ocasió. La cobla escalenca interpretarà, novament com a quarta peça, la sardana Sortida de sol, de Josep Vicens i Juli, l’Avi Xaxu, una composició datada el 1907 i reestrenada en la passada edició que, després de la grata sorpresa i descoberta, ha passat a ser la composició emblema d’aquest acte sardanista. La resta de repertori serà el següent: L’Aplec de Martorelles, de Carles Santiago; Conxita encisera, del compositor escalenc Pere Mercader i Andreu; Arenys de Munt, de Ricard Viladesau; Montcada i Reixac, de Francesc Mas i Ros, i, per últim, Saltirona, de Josep Auferil.

Cal remarcar que, en cas que faci mal temps (que esperem que no sigui el cas), l’acte quedaria suspès.
No obstant, com que segur que farà bon temps:
US HI ESPEREM A TOTES I TOTS!!!
NO ENS FALLEU!!!!!!!

Per Sant Esteve, la Roca del Frare i les habituals sardanes

El passat dissabte, Diada de St. Esteve, els escalencs feren un gest històric, al recuperar la Roca del Frare. Una llevantada va tombar aquest emblemàtic escull fa 27 anys (el 7 de novembre de 1982) i, tot i un intent fallit per recol·locar-lo tres anys després, des de llavors havia estat guardat en un magatzem per l'escalenc Lluís Figueras, que juntament amb un grup de veïns es va encarregar de rescatar la Roca del Frare del mar tant bon punt va caure. Gràcies a això, ara es pot tornar a posar a la vista de tots els veïns i visitants del municipi.

Coincidint que feia just un any que una altra llevantada va fer ensorrar el passeig marítim i que aquest ja s'ha refet, es va fer aquest acte simbòlic que uneix aquests dos fets històrics: la recuperació del passeig i la recuperació de la Roca del Frare, ara convertida en un monument sobre el passeig. L'alcalde de l'Escala, Estanislau Puig, va destacar en el parlament d'inauguració del monument aquest caràcter simbòlic de l'acte, pel que representa a nivell identitari pels veïns del municipi.
La roca s'ha posat sobre un pedestal de formigó i s'ha marcat a terra el punt des d'on s'ha de mirar per tal de veure la figura del frare, ja que aquesta només és visible des d'un angle concret. S'ha posat a pocs metres de distància de la que havia estat la seva ubicació original, desplaçada una mica cap al nord per tal que la imatge del fons sigui des d'una perspectiva similar a la que havia tingut històricament. En aquest sentit, tot el procés de selecció de la ubicació s'ha fet d'acord amb els veïns que han col·laborat en la conservació i recuperació de l'escull.
Per donar-li un caràcter encara més festiu a l'acte, la tradicional ballada de sardanes de Sant Esteve que organitza l'Agrupació Sardanista Escalenca Avi Xaxu, encomanada un any més a la cobla Foment del Montgrí, enguany es va traslladar a aquest primer tram del passeig del Mar. Per contribuir a l'acte, es programaren dues sardanes ben escaients: Adéu Roca del Frare, una sardana de Pere Bruguera i Pujol i estrenada en l'Aplec de la Sardana de l'Escala aquest mateix 2009, i La Roca del Frare, de Josep Vicens i Juli, l'Avi Xaxu, una peça estrenada l'estiud e 1945 per l'antiga Principal de l'Escala. La pluja va fer acte de presència en darrera instància i va fer que no es pogués completar l'audició, que fou de 5 sardanes; la resta de composicions que la cobla montgrinenca interpretà foren: Daliniana, d'Agapit Torrent, Jorn alegre, de Josep Serra i Bonal, i Avant roquetencs, de Joan Jordi Beumala, no podent-se interpretar Escalenca, del compositor local Pere Mercader i Andreu.
Com és habitual, a la mitja part qui va voler va poder comprar el cava commemoratiu de L'Escala Ciutat Pubilla de la Sardana 2010 i també es féu el sorteig de diferents lots de Nadal, que recaigueren en tots aquells que col·laboraren amb l'entitat sardanista tot comprant els números que venien els membres de la mateixa.

miércoles, 30 de diciembre de 2009

Benvinguts al IV Alec del Sol Ixent -Montgó 2010




BENVINGUTS A L'APLEC!
US HI ESPEREM!

PUNTA MONTGÓ 1-1-2010
A LES 7:00h



domingo, 13 de diciembre de 2009

Més de la meitat de les ampolles del cava commemoratiu de L'Escala Ciutat Pubilla ja s'han venut


L’Agrupació Sardanista Escalenca Avi Xaxu va participar amb una parada en el 1r Mercat de Nadal, que es va celebrar a l’Escala del 5 al 8 de desembre, i va vendre més d’un centenar d’ampolles del Cava embotellat per commemorar el títol escalenc de Ciutat Pubilla de la Sardana.



Foto: Sergi Corral


Aquest fet fa que, en poc més d’un mes, junt a les bodegues (Can Ratxelet, Can Talla, Els Barrils i Licors Solés) i les pastisseries (Empori, Juhé, Ministral, Nova Era, Hypnos i Torrent) de l’Escala, s’hagin venut més de la meitat de les ampolles del citat Cava de Ciutat Pubilla. A l'inici de novembre es van etiquetar un miler d’ampolles d’aquest brut natural elaborat pel celler Farré-Garriga i es van treure al mercat. L’ampolla, que es ven a 10 euros, és d’interès per als col·leccionistes per l’originalitat de la seva placa, dissenyada específicament per a aquest producte. Per aquest motiu, i com que el cava només es pot trobar als establiments escalencs, els organitzadors del pubillatge han obert una altra via per facilitar l’adquisició de l’ampolla a les persones que no vulguin o puguin fer el desplaçament fins al nostre municipi. Els interessats poden adreçar-se a l’Oficina de Turisme de l’Escala a través del telèfon 972 77 06 03 o de l’e-mail turisme@lescala.cat per fer la seva comanda. Els enviaments es faran per correu.


Foto: Sergi Corral


El cava és el resultat del cupatge de les tres varietats autòctones del Penedès: macabeu, xarel·lo i parellada. La particularitat de la seva etiqueta i placa és el disseny amb el logotip de l’Escala Ciutat Pubilla 2010.