lunes, 30 de noviembre de 2009

Poca participació en la consulta sobre el monument de l'Escala Ciutat Pubilla 2010. Dotze persones han fet arribar la seva opinió a l'organització


La Comissió Organitzadora de l'Escala Ciutat Pubilla de la Sardana 2010 haurà de valorar en els propers dies quina és la ubicació que escolleix per al monument que es farà per commemorar que el municipi acull aquest esdeveniment.

Durant el període de 10 dies (del al 6 al 15 de novembre), tothom que ho va desitjar va poguer opinar al respecte, a través de la pàgina web municipal (www.lescala.cat). Amb aquesta opció, la comissió organitzadora volia recollir el màxim d'opinions possible, abans de prendre la decisió final.

Només dotze persones foren les que utilitzaren aquest sistema per decantar-se per una ubicació, amb un nombre d'opcions diferents important. L'entorn de la Platja -amb diferents ubicacions possibles- fou el més esmentat per les persones participants, tot i que també hi hagué qui preferia el passeig Lluís Albert (davant el restaurant El Roser II), la zona de Riells o la Punta, entre altres possibilitats esmentades.

L'escassa participació, però, fa molt difícil extreure'n conclusions representatives. En tot cas, els membres de la Comissió Organitzadora analitzen les diferents opcions i hauran de prendre una decisió al respecte, per tal que l'escultor pugui tenir temps per tenir a punt l'obra de cara a la primavera vinent, quan l'Escala iniciarà el seu pubillatge.

Per Sant Martí..... la festa major del veïnat d'Empúries


El diumenge 8 de novembre, el més proper a l'11 de novembre, diada de St. Martí, va ser el jorn escollit per celebrar la festa major del veïnat d'Empúries, organitzada per la parròquia i els veïns de St. Martí i l'Agrupació Sardanista Escalenca Avi Xaxu. Tot i el temps insegur que feia, amb fresqueta, estones de sol i núvols, però, es va poder celebrar amb tota la normalitat la jornada.

A primera hora del matí, a banda i banda de la porta d'entrada de la façana de l'església parroquial de St. Martí d'Empúries, lluïen sengles senyeres catalanes que membres de l'entitat sardanista local van col·locar de bona hora.

A mig matí, els membres de l'agrupació sardanista van preprar tot el material necessari i enllestiren les paradetes per vendre les samarretes dissenyades per la present temporada sardanista, compactes de sardanes de La Principal de l'Escala i el cava de L'Escala Ciutat Pubilla de la Sardana 2010, del qual, durant tot el dia, se'n vengueren una quarentena d'ampolles. Alhora, també es preparà tot per oferir les especialitats de menjar en la degustació popular del migdia.

A les 12 del migdia, la parroquial de St. Martí s'omplí de gom a gom per escoltar a Mn. Pere Hugas que celebrà l'ofici solemne en honor del sant patró, ofici que fou acompanyat amb els cants de la coral Ipso Lauro, de Bonmatí. Fou la mateixa coral qui, en acabar l'ofici, oferí a tots els feligresos un animat concert amb variades cançons del seu repertori, i en sortint del concert, tot aquell qui volgué pogué participar en la degustació popular de productes: pinxos, sibet de senglar, calçots, vins, formatges, llonguet amb sal i pebre, etc.

A la tarda, la festa s'inicià a partir de 2/4 de 5, amb el tradicional Aplec de St. Martí d'Empúries, que arribà a la seva 36a edició. Novament, fou la cobla local, La Principal de l'Escala, l'encarregada de posar la nota musical d'aquest ancestral aplec, tot interpretant una primera part de la ballada amb les següents sardanes:

1) Trentores, de Daniel Gasulla
2) Cantant l'amor, de Josep Vicens Xaxu
3) Baix Camp 86, de Carles Santiago

A la mitja part, els organitzadors aprofitaren per fer còrrer els porrons de garnatxa i posar a la venda el clàssic berenar de St. Martí: llonguet amb botifarra de sal i pebre, talls de coca i castanyes, que foren cuites pels amics i companys del CER. Alhora, també s'aprofità l'estona per sortejar els diferents lots que els establiments del llogarret emporità (Celler Petit, Restaurant Can Coll i Restaurant El Mesón del Conde) i la bodega Can Ratxelet, amb uns números que ja s'havien venut prèviament. Després de recuperar forces, la cobla escalenca continuà amb 3 sardanes més:

4) Platges de l'Escala, de Francesc Mas i Ros
5) El bon hereu, de Ricard Viladesau
6) L'Aplec de St. Martí, de Josep Ma. Vilà i Saliner

Potser hi hagué menys afluència de gent que en la passada edició (tal vegada degut a la inseguretat metereològica o a que es celebraren altres festes als entorns), però els assistents pogueren xalar d'allò més amb una nova edició de la festa major d'Empúries i de l'ancestral i tradicional Aplec de St. Martí, que l'any entrant, amb motiu del pubillatge sardanista escalenc, de ben segur prendrà més volada.

Exposició de les imatges del concurs fotogràfic Joan Lassús. S'hi han presentat un total de 21 obres, de sis autors


L'Agrupació Sardanista Escalenca Avi Xaxu va entregar el vespre del dissabte 7 de novembre els premis del 2n Concurs Fotogràfic Sardanista Joan Lassús, en el marc de la inauguració de la segona edició de l'exposició temporal L'Escala Sardanista, en imatges, que es va poder visitar a la Sala d'Actes Municipal fins el dimecres 18 de novembre.


Eguany es van presentar 21 obres al concurs (5 més que en la 1a edició), corresponents a 6 autors diferents: Basili Gironès i David Falgàs de l'Escala, Àngfels Recasens d'Albons, Ma. Pilar Subich de Vilafant, Sergi Corral de St. Andreu Palomar-l'Escala i Sergi Ribas, d'Esplugues de Llobregat.



El jurat qualificador va ser format per: Josep Gifre, regidor de Cultura; F. Xavier Vila i Mitjà, pintor; Jaume Salvat i Pont, membre de la Comissió Fotogràfica Josep Esquirol; Ferran Magret i Perpiñà, fotògraf professional, i Ma. Rosa Pous i Font, en representació de l'entitat sardanista.


Després de deliberar, i tot remarcant l'elevada qualitat de les obres presentades, el jurat va emetree el següent veredicte:



- 1r PREMI, per a Maria Pilar Subich, amb l'obra "La mitja part", en què es veu el descans de la cobla enmig d'una audició.


- 2n PREMI, per a Sergi Corral, amb "L'ultim duet de contrabaix", en què juga amb la imatge del contrabaixista real de La Principal de l'Escala i el de la cobla de bronze.


- 3r PREMI, per a l'escalenc David Falgàs, amb "Sardana", en què es veuen les mans unides d'un grup de sardanistes en plena dansa.



A més del lliurament de premis, tots els participants van rebre un petit obsequi per part de l'organització, que ja està pensant en la 3a edició del Concurs Joan Lassús, que serà especial (seccions, apartats, etc.) amb motiu del títol de L'Escala Ciutat Pubilla de la Sardana 2010.

L'Escala brinda com a Ciutat Pubilla de la Sardana 2010. Presentat el cava commemoratiu, amb el logotip d'aquest esdeveniment



L'Escala serà la Ciutat Pubilla de la Sardana 2010 i, per celebrar-ho, s'ha tret al mercat una edició especial de cava brut natural etiquetat amb el logotip identificatiu d'aquest esdeveniment. Aquest cava es pot comprar a totes les pastisseries (Empori, Hypnos, Juhé, Ministral, Nova Era i Torrent) i bodegues (can Ratxelet, can Talla, Els Barrils i Licors Solés) del municipi, a un preu de 10 €. També la placa és especial i inclou el logotip, cosa que la fa especialment atractiva per als col·leccionistes. De moment, se n'han fet 1.000 ampolles, xifra que s'ampliarà en funció de la venda que se'n faci.





Aquest cava especial, elaborat pel celler Farré-Garriga, es va presentar el dimecres 4 de novembre, coincidint també amb la presentació del primer número del butlletí bimensual "7 de...Nous horitzons", publicació que recollirà i difondrà totes les novetats referent al pubillatge de l'Escala. Els 3 primers números seran bimensuals (novembre 2009, gener i març de 2010) i a partir d'abril 2010, la periodicitat passarà a ser mensual, coincidint amb l'any del pubillatge -els actes centrals de proclamació del qual seran el 24 i 25 d'abril del 2010-.

El nom del butlletí s'ha escollit amb l'objectiu de transmetre la idea d'empenta, de desig de convertir l'Escala en la millor capital sardanista. En aquest sentit, el nombre 7 s'utilitza en un doble sentit. Per una banda, per expressar "ganes de..." i, de l'altra, el fet que paraules clau com l'Escala, Empordà, sardana i cultura coincideixen en el fet que estan formades per set lletres.
L’alcalde de l'Escala, Estanislau Puig, ha remarcat que el fet que el municipi hagi estat declarat Ciutat Pubilla de la Sardana 2010 ha de ser un motiu per que des de l’Ajuntament, les entitats i els diferents sectors del municipi “sumem entusiasme i esforç per aconseguir un gran pubillatge”.
El president de la Comissió Organitzadora de Ciutat Pubilla, Jordi Gallegos, ha manifestat que “serà un gran projecte cultural, que beneficiarà l'Escala i ha d'atraure molta gent al municipi". Gallegos també ha explicat el contingut del butlletí 7 de…Nous Horitzons i el significat d’aquest títol que inclou l’afany de trobar horitzons que facin més gran l’Escala en relació amb la sardana i la cultura tradicional catalana. La distribució és gratuïta i es fa a través de dues vies: el paper imprès i el format digital. En aquesta publicació, s’hi troben les notícies relacionades amb les activitats prèvies a la proclamació i els temes que ja es concreten del pubillatge. La portada i la contraportada mostren activitats sardanistes al poble, però mentre la de portada és d’actualitat (Festa Major 2009), la de contraportada és antiga i amb relació amb la de portada (Festa Major 1961). L’entrevista d’aquest primer butlletí està dedicada al mestre i compositor Lluís Albert.




Finalment, els representants de la cava Farré-Garriga han mostrat les ampolles amb les etiquetes i les plaques personalitzades per a l’esdeveniment sardanista i han manifestat la seva satisfacció en participar d’aquest projecte.

L’acte s’ha clos amb un tast del cava orientat pel somelier Rafel Sabadí, que és entre altres, títol oficial de la UAES; level 3 WESET; Nas d’Or de Catalunya 2003, 2007 i 2008; segon premi Millor Carta de Vi de Catalunya 2008. El somelier ha destacat que es tracta d’un cava “lleuger, fresc, que donarà moments de gran felicitat”. Sabadí ha afegit que és “molt correcte per acompanyar pasta seca, fruits secs o algunes postres”. De color groc clar amb matissos verdosos i de bombolla contínua, el cava és el resultat del cupatge de les tres varietats autòctones del Penedès: Macabeu, Xarel·lo i Parellada. Té un aroma d’espècies intens i persistent, recordant fruites madures. En boca destaca molt gratament el gust a envelliment que constata l’estada d’un mínim de 24 mesos a la cava.


D’altra banda, el president de la Federació Sardanista de Catalunya, Bartomeu Duran, ha comunicat els avenços que s’estan aconseguint per declarar la sardana com a dansa nacional de Catalunya. “Fins al moment tenim 250 ajuntaments, 10 consells comarcals i 3 diputacions que donen suport a aquesta iniciativa, i esperem que quan l’Escala sigui proclamada Ciutat Pubilla, ja tinguem aquesta declaració de dansa nacional i per tant sigueu els primers en portar aquest estendard”.