viernes, 31 de julio de 2009

Els sardanistes de l'Escala ja preparen el Pubillatge de l'any 2010

Els actes centrals com a Ciutat Pubilla 2010 se celebraran els dies 24 i 25 d'abril.

La sardana com a tradició i cultura, el mar com a distintiu de la vila i la connexió de la proclamació de l'Escala com a Ciutat Pubilla de la sardana amb totes les entitats del municipi i el màxim nombre de ciutadans configuren la metodologia del treball que l'Agrupació Sardanista Avi Xaxu ha presentat a la Comissió organitzadora del Pubillatge de 2010, en el que hi participen la Federació Sardanista de Catalunya i l'Ajuntament de l'Escala.

Val a dir que l'Escala s'està preparant per a fer honor a aquesta distinció instituïda per l'Obra del Ballet Popular i que actualment promou la Federació Sardanista de Catalunya. La vila vol lluir les millors gales per a aquest esdeveniment que la convertirà en capital del món sardanista i l'Ajuntament ha reubicat el conjunt escultòric 'La Cobla', obra de Francesc Anglès, que reprodueix en bronze i a mida natural els onze membres que integren aquesta formació instrumental catalana i en el què cada peça reprodueix un antic músic de cobla que forma part de la història de la sardana.

El monument s'havia instal·lat a la zona de la Platja, en un indret on contravenia la legislació de costes i l'Ajuntament, atenent el requeriment del seu trasllat i amb el consens dels sardanistes de la vila, ha adequat un nou espai per a lluir aquesta obra singular al passeig de Lluís Albert, on s'hi fa un dels actes anuals més emblemàtics de l'Escala com és el seu Aplec de la Sardana. Les obres d'aquest trasllat s'han acabat a principis del mes de juliol.

Per altra part, s'ha convocat un concurs per a promoure la creació d'un logotip identificatiu d'aquest esdeveniment. Fins el dia 31 d'agost hi ha temps per a presentar propostes creatives pel disseny del logotip que s'utilitzarà en totes les activitats i publicacions relatives a la condició de l'Escala com a Ciutat Pubilla de la Sardana 2010. El guanyador d'aquest concurs veurà la seva obra en totes les informacions i publicacions del Pubillatge escalenc i a més rebrà una gratificació econòmica de 600 euros.

La idea, en paraules de Jordi Gallegos, president de l'Agrupació Sardanista Avi Xaxu, és que el disseny que es presenti simbolitzi i sintetitzi l'essència de l'esperit del pubillatge i que emmiralli la vila de l'Escala com a referent de la cultura, la tradició i la innovació popular en el món de la sardana.

La primera setmana del proper mes de setembre, un cop tancat el concurs, un jurat deliberarà per obtenir el logotip guanyador que es donarà a conèixer abans del dia 15 d'aquest mateix mes, coincidint amb la sortida del primer número del butlletí informatiu de Ciutat Pubilla 2010.

Aquesta nova publicació, destinada a divulgar totes les activitats i iniciatives relacionades amb la proclamació de l'Escala com a Ciutat Pubilla de la Sardana, tindrà una periodicitat trimestral fins al mes de març de 2010, moment en que passarà a ser mensual.

Cal recordar també, que el passat mes de juny, es va descobrir una placa en record de la família Mercader, una nissaga de músics integrada per Rossend Mercader i el seu fill Pere, que van contribuir a fomentar el caliu musical i sardanista de l'Escala, amb una notable aportació de composicions al repertori de la cobla. La placa, que exposa a grans trets la història d'aquesta família de músics, està situada al carrer del Pintor Joan Massanet, 24 i 26, de l'Escala.
Extret de Infosardana, núm. 1199, agost de 2009, pàg. 3

lunes, 27 de julio de 2009

Els aires volcànics de la Garrotxa amb La Principal d'Olot

Arriba la darrera setmana del mes de juliol i amb ella arribaran els frescos i volcànics aires de la comarca de la Garrotxa, ja que el proper dimecres dia 29, en una altra de les audicions de sardanes d'estiu, visitarà la vila marinera i sardanista de l'Escala la cobla pròpia i centenària d'aquelles terres, La Principal d'Olot.
Com sempre, el punt de trobada serà la Plaça de la Sardana i a partir de les 10 de la nit, quan tots els dansaires i curiosos es reuneixen a l'entorn del rovell sardanista per viure i copsar l'intens ambient escalenc, que és molt envejat arreu. La cobla olotina, que bé ho sap això, ha esmerçat esforços, junt a l'organització, per oferir una programació apta per a tothom i per satisfer els gustos més exigents i, alhora, per fer saltar i xalar de valent a tothom que s'hi atansi.
Per tant, el repertori que s'oferirà serà el següent:
1) Verdagueriana, de Lluís Albert
2) L'espill de l'agulla, de Josep Ma. Tarridas
3) Camí de Besalú, d'Agapit Torrent
4) Volgut pare, de Carles Santiago
5) Esperit calongí, de Ricard Viladesau
6) Els dansaires del Putxet, de Josep Vicens Xaxu
A part de la sorpresa de la inclusió d'aquesta darrera sardana de l'Avi Xaxu, que molts desconeixen i que va ser estrenada a Girona el 1932, novament, i per qui ho vulgui, l'Agrupació Sardanista Avi Xaxu pararà una taula on es podran adquirir el treball discogràfic de La Principal de l'Escala, titulat Somni escalenc, o qualsevol talla de la samarreta que l'organització ha encarregat per la present temporada sardanista i que es sintetitza amb un eslògan ben significatiu: "A l'Escala, la ballem!".

miércoles, 22 de julio de 2009

Arriben els refilets de la cobla Els Rossinyolets

El dimecres 22 de juliol, enmig d'un ambient d'altes temperatures i d'una gran xafogor i humitat, arriba una nova audició de sardanes d'estiu a l'Escala. Com sempre, el punt de trobada serà el rovell sardanista escalenc, la Plaça de la Sardana (la Platja), a partir de les 10 de la nit.
Per la present ocasió, la formació musical convidada a amenitzar musicalment la vetllada és la cobla Els Rossinyolets, grup vinculat a l'Escola de Música de Cobla de Castelló d'Empúries. Com sempre, els joves intèrprets del conjunt castelloní han triat, junt a l'organització, una programació a consciència, ben balladora i que farà xalar de valent a tothom qui vulgui atansar-se a aquesta nova audició de sardanes. El repertori de peces serà el següent:
1) 50 aplecs a Gràcia, de Jordi Paulí
2) L'Antoni i la Montserrat, de Ricard Viladesau
3) En Miquel de Tona, de Miquel Vilà i Ferrer
4) Nostre casal, de Josep Vicens Xaxu
5) Les fonts de Caldes, de Pere Mercader
6) El parc de Sallent, de Francesc Mas i Ros
Alhora, l'organització ofereix la possibilitat a tothom de poder adquirir qualsevol talla de la samarreta de la present temporada sardanista estival 2009, A l'Escala, la ballem!, o el treball discogràfic Somni escalenc de la cobla local, La Principal de l'Escala.

viernes, 17 de julio de 2009

El proper diumenge l'Agrupació Avi Xaxu mobilitzarà més de 40 persones per assistir al 16è Concert de Música per a Cobla de Peralada

L’Agrupació Sardanista Escalenca Avi Xaxu ha organitzat una sortida per assistir aquest diumenge dia 19 de juliol a les 10 de la nit al concert que per setzè any consecutiu, i organitzat per l'Agrupació d'Aplecs de les Comarques Gironines, té lloc dins el Festival d’Estiu del Castell de Peralada. Les inscripcions es van obrir el divendres de la setmana passada i en 3 dies no sols s'exhauriren les 30 places de l'autocar llogat, sinó que es superaren les inscripcions i ha calgut fletar un autocar més gran, ja que finalment la comitiva superarà àmpliament la quarentena de persones. L'hora programada de sortida de l'expedició és a 2/4 de 9 del vespre des de la plaça de les Escoles.

El concert de música per a cobla, que enguany novament compta amb la tasca musical de les cobles Ciutat de Girona (dirigida per Marcel Sabaté) [CG] i St. Jordi-Ciutat de Barcelona (sota la direcció de Xavier Pagès) [SJ], es basarà en dos eixos: el centenari de Costa Brava com a indret d’inspiració musical i noves propostes coreogràfiques versionant la sardana i la música lliure per a cobla sobre l’escenari.

El repertori de composicions que s'interpretaran serà el següent:

1a part:

- Costa Brava, sardana d'Agustí Borgunyó (CG)
- Giverola, sardana de Juli Garreta (SJ)
- Atzavares i baladres, sardana d'Eduard Toldrà (CG)
- Narcís Monturiol i l’aventura de l’Ictineu, escena programàtica de Marc Timón (estrena; SJ)
- La sardana de Lloret, de Fèlix Martínez i Comín (per a dues cobles)
- Pinya de Rosa, Jordi Molina (estrena per a dues cobles)

2a part:

- Íntima, sardana de Joaquim Serra (moviment per a sardana; CG i Esbart Dansaire de Rubí; coreografia, Jordi Rubio)
- So d’onze i percussió, obra de Salvador Brotons (SJ i Companyia de dansa Carles Ibáñez; coreografia, Carles Ibáñez )
- De nit al pont de Sant Agustí, sardana de Francesc Cassú (CG i Col·lectif Pops; coreografia, Col·lectiva)
- Enyor, sardana de Ricard Lamote de Grignon (SJ i Cesc Gelabert; coreografia, Cesc Gelabert)
- Marinera, sardana d'Albert Guinovart (per a dues cobles)

A més, en el concert també hi participaran el renorista i director Jordi Molina, i els percussionistes Fani Fortet i José Vicente Espinosa.

miércoles, 15 de julio de 2009

Per la Festa del Carme, La Principal de l'Escala

La Diada de la Mare de Déu del Carme a l'Escala sempre és aprofitada, des de 1952, per retre un càlid i sentit reconeixement a la gent gran de la vila, aquest segment de població tan nombrós i important per la nostra societat. Per tant, enguany el dijous 16 de juliol es celebrarà el 58è Homenatge a la Vellesa.
Si bé l'any passat la cobla Montgrins fou qui participà a la celebració, enguany la cobla local, La Principal de l'Escala, serà novament l'encarregada de posar la nota musical d'aquesta arrelada festivitat local que, fins i tot, supera a la pròpia festa petita de St. Pere.
Seguint la programació habitual, a 1/4 de 12 del migdia, després del desembarcament de la imatge de la Verge, el seguici i les autoritats a la Platja, s'iniciarà la processó amb acompanyament d'orquestra que, amb la incorporació de part dels homenatjats, es dirigirà fins a la plaça de l'Església, que enguany comptarà amb la novetat d'una catifa de sal amb una perspectiva que li atorgarà gairebé 3 dimensions.
Un cop a dins del temple, es procedirà a la celebració solemne de l'eucaristia amb cants i acompanyament dels integrants de La Principal en formació d'orquestra. Un cop acabada la missa, la Coral del Casal dels Jubilats "Jardí del Pedró" cantarà unes quantes peces corals i, tot seguit i abans d'anar al dinar de germanor al CER, a la plaça de l'Església la cobla local interpretarà 3 sardanes de vermut:
1) Maria de les trenes, de Josep Saderra
2) Cant a l'Escala, de Lluís Albert
3) Platges de l'Escala, de Francesc Mas i Ros
A la tarda, els actes seguiran amb la ballada de sardanes que està programada a la plaça de la Sardana (la Platja) a les 6 i que novament serà a càrrec de La Principal de l'Escala, que ha escollit per l'ocasió un repertori ben airós, sentit i ballador, tal com:
1) Dolces carícies, de Pere Massats
2) Carícies, de Josep Vicens Xaxu
3) Per en Carles de l'Escala, d'Emili Juanals
4) Festiva, de Jordi León
5) Capital del cava, de Joan Lázaro
6) Records de l'Escala, de Ferran Says
El ball a càrrec del conjunt Els Màgics, a partir de les 10 de la nit al mateix espai sardanista, serà el punt i final de la jornada festiva en la qual, com sempre, l'Agrupació Sardanista Escalenca Avi Xaxu ha col·laborat en tot moment pel que fa al repertori musical, i que per molt anys així pugui ser!

Continuem fent camí amb la cobla Foment del Montgrí

Per avui, dimecres 15 de juliol, vigília de la Festa de la Mare de Déu del Carme i del 58è Homenatge a la Vellesa, està programada una nova audició de sardanes d'estiu a la vila marinera i riallera de l'Escala.
En la present, continuem fent camí amb la cobla Foment del Montgrí, que serà la responsable de fer-nos xalar i saltar de valent, però també suar la cansalada i mullar la samarreta de la present temporada "A l'Escala, la ballem!", que si voleu encara la podeu adquirir a qualsevol de les audicions organitzades per l'Agrupació Sardanista Avi Xaxu al preu de 6 € les talles infantils i 10 € les talles d'adult.
Per l'ocasió, s'ha escollit un repertori ben acurat i saltador, el qual serà el següent:
1) Sortint de concert, de Lluís Albert
2) St. Llorenç, Gran Reserva, de Pitu Chamorro
3) Sota el sol de Catalunya, de Jaume Bonaterra
4) 30 anys a sac, d'Enric Ortí
5) Les noies de la costa, de Josep Vicens Xaxu
6) La flama de la sardana, de Tomàs Gil

lunes, 6 de julio de 2009

Arriben els aires del llac de Banyoles amb La Principal de Porqueres

El proper dimecres 8 de juliol una nova formació musical visitarà l'Escala per participar en la temporada estival de sardanes de la vila marinera. Com sempre, el punt de trobada serà la Plaça de la Sardana a partir de les 10 de la nit.
En la present, arribaran aires del llac de Banyoles, ja que visitarà la població La Principal de Porqueres, entitat de la qual en forma part l'escalenc i gran fiscornaire Andreu Font. El repertori, escollit a consciència, ballador i amb forta petja de compositors escalencs, és el següent:
1) A la font de veu i tapa, de Pau Sicart
2) XXXX (sardana obligada de fiscorn)
3) Cant a l'Escala, de Lluís Albert
4) La gota d'aigua, de Joan Calders
5) Vigatana, de Josep Saderra
6) Pirineu, de J. Ma. Vilà i Saliner
Recordeu que, durant tota l'audició, qui ho desitgi podrà adquirir una samarreta de la temporada sardanista d'enguany, ja que "A l'Escala, la ballem!".

Comunicat de premsa

La Junta de l’Agrupació Sardanista Escalenca Avi Xaxu, reunida en assemblea extraordinària ahir diumenge 5 de juliol, acorda per unanimitat informar que:

- el trasllat del monument de La Cobla, obra del Dr. Francesc Anglès i inaugurat el 2 de juny de 2007, és degut a requeriment i obligació de la Direcció General de Costes de l’Estat, segons la documentació que disposa l’Ajuntament

- en relació amb l’anterior punt, l’entitat dóna per aclarida la seva postura (que és l'inicial) i dóna per tancat el citat tema


L’Escala, 6 de juliol de 2009

Canvi de correu electrònic

Benvolguts/-des
Us comuniquem que, a partir d'ara i degut a continuats problemes informàtics, l'Agrupació Sardanista Escalenca Avi Xaxu disposa d'un nou correu i direcció electrònica (agrupacioavixaxu@hotmail.com), a través de la qual podeu sol·licitar i rebre informació referent a les activitats sardanistes que la citada entitat organitza a l'Escala.
Al seu torn, sapigueu que també està a la vostra disposició el bloc que l'associació té a Internet, http://www.lescalasardanista.blogspot.com/, on hi trobareu tota mena d'informació sardanista i enllaços.
Alhora, també us informem que, a partir d'ara, la figura de portaveu de l'Agrupació també restarà desdoblada:
- Jordi Gallegos (president): per a la difusió i balanç dels actes sardanistes celebrats
- Conxi Galindo (secretària): en absència de l'anterior i per intervenir a tertúlies, col·loquis, etc.
La resta de temes seran tractats exclusivament mitjançant comunicats de premsa.
Atentament,
Agrupació Sardanista Escalenca Avi Xaxu

miércoles, 1 de julio de 2009

El trasllat de "La Cobla" topa amb l'oposició dels sardanistes


Polèmica en l'inici del trasllat al passeig del monument a la cobla de l'Escala

L'Ajuntament i l'agrupació sardanista discrepen sobre el consens per al nou emplaçament de l'obra

L'Ajuntament de l'Escala ha començat el procés de traslladar al passeig Lluís Albert el monument a la cobla., que Costes obliga a treure de la platja, on és ara. El començament de les obres dels fonaments al nou emplaçament ha indignat l'Agrupació Sardanista Avi Xaxu, que considera que el consistori no els ha tingut prou en compte en la decisió, segons va explicar el seu president, Jordi Gallegos. l'Ajuntament, en canvi, assegura que va consensuar la nova situació amb l'entitat. L'escultura en bronze, obra de Francesc Anglès, es va instal·lar a la platja de l'Escala l'any 2007 i s'haurà traslladat al passeig en els pròxims dies.

El president de l'Agrupació Sardanista Avi Xaxu, Jordi Gallegos, va criticar ahir que l'Ajuntament de l'Escala hagi decidit de manera unilateral el nou emplaçament del monument a la cobla, que s'ha de treure de la plaça de la Sardana - davant de la platja -, on és ara. El motiu del trasllat és una ordre de la Direcció General de Costes de l'Estat, que al·lega que es va posar sense permís en zona de domini públi marítimoterrestre. L'associació, però, dubta que aquesta sigui la raó real. "Sempre que hem demanat l'expedient de Costes ens l'han negat, o sigui que ja dubtem de si existeix o no", va dir el president de l'Agrupació.

Jordi Gallegos assegura que des de l'entitat havien demanat al consistori que si s'havia de traslladar el monument fos al principi del passeig Lluís Albert, i no al final com fa l'Ajuntament. Però el consistori va rebre un document al maig en què l'Avi Xaxu demanava, precisament, el contrari, que fos al final del passeig. "Ara s'escuden en això, però saben que nosaltres uns dies més tard d ela primera petició vam canviar d'opinió i no ens han fet cas", va dir Gallegos. L'entitat no descarta recollir signatures en contra.

L'Ajuntament escalenc defensa que des de l'espai escollit "l'obra escultòrica es podrà visualitzar perfectament des de l'avinguda Ave Maria, entrada de la vila, des del passeig Marítim en direcció Riells i des del passeig Marítim en direcció a la platja de l'Olla".

L'obra La Cobla la formen onze peces de bronze de mida de real que reprodueixen antics músics de cobla. Fa uns dies que un tros de l'oba va aparèixer trencat.

Extret de Mar Vicente, El Punt, dimecres 1 de juliol de 2009, pàg. 9