miércoles, 14 de enero de 2009

El 3r Aplec del Sol Ixent de Montgó. La crònica



3r APLEC DEL SOL IXENT -2009:


La vila marinera de l'Escala va rebre el nou any 2009 amb allò que agrada més i amb el que xalen més les escalenques i escalencs i els fidels a la rodona, és a dir, ballant sardanes.
Per tercer any en consecutiu (seguint la idea proposada per l'amic sardanista i compant Ramon Icart), el mirador i esplanada situats davant de la torre de Montgó varen acollir una nova edició d'aquest peculiar acte sardanista ben simbòlic, el qual consisteix en ballar una part de l'audició de sardanes encara de fosc i, l'altra part, de clar. Com cada any, organitzat per l'Agrupació Sardanista Escalenca Avi Xaxu.



* Esplanada de Montgó , amb tots els preparatius per l'aplec , foto : Sergi Corral

La primera tasca que es féu fou la col·locació dels senyals indicatius d'accés a l'indret, feina que passada la mitjanit realitzaren el president de l'entitat organitzadora, Jordi Gallegos, i un vocal de la mateixa, Sergi Corral.


Després de tota la xerinola i el ball al Pavelló, a 3/4 de 6 del matí tocava acabar de preparar-ho tot i carregar els estris al cotxe per fer via cap a Punta Montgó. A 2/4 de 7 del matí ens plantàvem al mirador per descarregar totes les coses, encendre llums, col·locar les cadires, encendre els focs i començar a preparar-ho tot per la xocolatada. Ja començava a haver-hi els primers assistents, algun dels quals, com na Mercè Rueda (secretària del CER) i d'altra gent, ens va ajudar en tot el que varen poguer.


Anaven arribant els primers músics i també més assistents (dansaires, acompanyants, fotògrafs i d'altra gent), que estacionaven els seus cotxes en els dos aparcaments existents per a tal efecte i que l'any vinent s'ampliaran a un tercer.


*La Principal de l'Escala abans de començar l'Aplec i els primers assistents, foto: Sergi Corral

Un cop tocades les 7, el president de l'entitat, Jordi Gallegos, agraïa l'assistència i donava la benvinguda a tots aquells que encara no havien anat a dormir, aquells que ho havien fet i s'havien aixecat d'hora o a aquells que venien d'altres punts de la comarca empordanesa, de la província o de Barcelona. Va ser en aquest punt quan ocorregué un fet curiós, ja que féu acte de presència l'esmunyedís Gall de Punta Montgó.





*Video d'el Gall de Montgó , autor: Sergi Corral

Després del cant del gall, i mentre les xocolateres majors de l'Agrupació, na Carme Plaja i na Conxi Galindo, anaven preparant la xocolata desfeta, la cobla escalenca, La Principal de l'Escala, iniciava els primers refilets i tonades de la primera sardana de l'audició: L'Aplec de Martorelles, de Carles Santiago.


*La Principal de l'Escala interpretant la 1ª Sardana de la vetllada , foto: Sergi Corral.


*Xocolateres oficials de l'Agrupació ,foto: Sergi Corral



*Video de la 1ª Sardana de l'Aplec (l'Aplec de Martorelles) , autor: Sergi Corral

Tot i unes primeres reticències, aquesta primera sardana serví per començar a desenrampar-se i fer marxar la fred, fred que ben aviat s'esvaí quan la formació escalenca començà a entonar la segona sardana, L'amic Emile de Max Havart.

*Detall de La Principal de l'Escala interpretant la 2ª Sardana de l'aplec, foto: Sergi Corral.






* Vídeos de la 2ª Sardana (l'Amic Emile) , autor: Sergi Corral

La xocolata desfeta ja anava prenent cos, i la flaire prou que es sentia, mentre La Principal desgranava la tercera peça de l'acte: Tossa bonica, del mestre Francesc Mas i Ros.


*Xocolata a punt de servir , foto: Sergi Corral



Vídeo 3ª Sardana (Tossa Bonica), autor: Sergi Corral

Arribada la mitja part, la Carme i la Conxi, amb l'ajuda de la Margarida Riu, començaven a repartir els melindros i la xocolata desfeta, que prou bé entrava. Alhora, i després que s'haguessin regalat números a tots els assitents com un agarïment més a l'assistència a l'acte, el president de l'entitat procedia a sortejar els 3 lots anticrisi, formats per un tortell de massapà, una ampolla de cava i una de vi, un cd de sardanes i l'agenda de les activitats sardanistes de les comarques gironines per l'any 2009. En aquests lots hi col·laboraren la Bodega Ratxelet i la Pastisseria Empori.



Acabada la mitja part, i a trenc d'alba, arribava el moment més esperat. No es pogueren veure els primers instants del gran astre degut a una faixa de núvols alts i mitjos que ho impediren, però els núvols no impediren que la cobla escalenca pogués reestrenar la sardana Sortida de sol, peça de Josep Vicens Xaxu i datada el 1907. Una composició ben adient i una grata sorpresa, ja que fou una petita descoberta musical.



* Primer sol del 2009 ,sortint tímidament entre els núvols , foto: Sergi Corral.

Ja clarejat, i per acabar de rematar la ballada, La Principal de l'Escala hi posà la cirereta tot interpretant dues sardanes més: Mas Lloreda, de Ricard Viladesau, i Ara saltarem de Josep Capell. Després de dues repeticions de l'última sardana, la darrera un xic accelerada, arribà el moment d'anar-se acomiadant de tothom que va participar a l'acte i dels amics.




* La Principal de l'Escala tocant i els sardanistes ballant una de les ultimes sardanes de la jornada,amb el sol ja alçat , foto: Sergi Corral.



Satisfacció per la interpretació de la cobla i satisfacció de les 250 persones que assistiren a l'acte i dels 41 litres de xocolata desfeta que es prepararen i es serviren



I per cloure aquesta petita crònica del 3r Aplec del Sol Ixent de Montgó, sols resta fer agraïment explícit a totes les persones que hi col·laboraren i que feren menys feixuga la tasca d'organització. Les persones implicades foren, per ordre alfabètic de cognom: Jordi Casamort, Sergi Corral, Conxi Galindo, Jordi Gallegos, Ramon Icart, Carme Llos, Carme Plaja, Carles Pous, Margarida Riu i Mercè Rueda. I com no, als components de La Principal de l'Escala i als propietaris de la Bodega Can Ratxelet i la Pastisseria Empori.


Moltes gràcies i fins la propera.

*Totes les fotografies i vídeos publicats en aquest article , pertanyen al fons documental de l'Agrupació Avi Xaxu.