martes, 11 de noviembre de 2008

l'Aplec de Sant Martí -Els vídeos.

Des de l'Agrupació Sardanista Avi Xaxu i el blog de l'Escala Sardanista , fem un pas més cap a les noves tecnologies i ens endinsem al món del You Tube de la mà d'uns vídeos que hem gravat el passat 9 de novembre durant l'Aplec de Sant Martí.

Són 4 enregistraments audio visuals on podreu veure diferents moments de la ballada de sardanes a la Plaça Major de Sant Martí d'Empúries així com el públic assistent i l'Església de Sant Martí guarnida amb dues precioses senyeres de 15 metres de llargada.

De ben segur que podreu reconèixer a molts companys sardanistes en aquests vídeos i reviure els bons moments que vam passar el passat diumenge a Sant Martí d'Empúries.

Ballada al migdia, 3 sardanes de vermut.







Ballada de sardanes a la tarda, Carícies (Josep Vicens i Juli-Avi Xaxu)

L'Escala sardanista en imatges


Tal com estava previst, el passat divendres 7 de novembre, a 2/4 de 9 del vespre i a la Sala d'Actes de l'Ajuntament s'inaugurà l'exposició temporal "L'Escala sardanista en imatges", fruit del I Concurs Fotogràfic Sardanista Joan Lassús, convocat per l'Agrupació Sardanista Escalenca Avi Xaxu enguany, any 2008, en homenatge al qui fou fotògraf i 1r tenora de l'antiga Principal de l'Escala (de 1939 fins a la seva dissolució el 1957) i amb motiu dels 3oè aniversari de l'adopció del nom actual de l'entitat sardanista.

Amb parlaments del president de l'associació sardanista, el sr. Jordi Gallegos, i el batlle de l'Escala, el sr. Estanislau Puig, s'inaugurà aquesta exposició que ha comptat amb la participació de 5 autors: la sra. Ma. Pilar Subich de Vilafant, la sra. Àngels Recasens d'Albons, el sr. David Falgàs de l'Escala i els srs. Xosé González i Sergi Corral (sota el pseudònim d'Esbotzada), tots dos de Barcelona. 14 són les obres presentades, a les quals s'hi sumen una gran imatge de Josep Vicens i Juli, l'Avi Xaxu, 2 instantànies dels dos monuments sardanistes de l'Escala acompanyades de dues preguntes concretes, i 4 darreres fotografies de Joan Lassús de diferents ballades de sardanes.

Durant l'acte també es va fer públic el veredicte del jurat del I Concurs Joan Lassús, el qual va ser format pel sr. F. Xavier Vilà i Mitjà (pintor i coordinador del butlletí local L'Escalenc), el sr. Jaume Salvat i Pont (professor i fotògraf amateur), el sr. Ferran Magret i Perpiñà (fotògraf professional) i la sra. Maria Rosa Pous i Font (en nom de l'entitat sardanista), en absència del sr. Josep Gifre i Ribas, regidor de Cultura i representant del consistori escalenc en el jurat. El citat jurat atorgà el següents premis:


- 3r PREMI: per a Introït Escalenc d'Àngels Recasens



- 2n PREMI: per a Mirant les notes de David Falgàs

- 1r PREMI: per a D'esquenes a tramuntana de Sergi Corral



Una trentena de persones assistiren a la inauguració d'aquesta exposició que romandrà oberta fins el proper dimecres 19 de novembre. Els horaris de visita són: de dimarts a dissabte de 17:15 a 20:15 h, i els diumenges i festius d'11:00 a 13:00 h.

jueves, 6 de noviembre de 2008

El diumenge 9 de novembre, festa major i Aplec a St. Martí d'Empúries


El proper diumenge 9 de novembre el veïnat d’Empúries està de festa major, dedicada al seu patró, St. Martí de Tours, i l’Aplec d’ermita de St. Martí, iniciat el 1974, arriba a la seva 35a edició. Per aquest motiu, enguany es farà festa grossa. Per aquest motiu, l’Agrupació Sardanista Escalenca “Avi Xaxu” s’ha unit als propietaris dels diferents negocis de restauració (El Mesón del Conde, Can Coll i L’Esculapi) i cellers (El Celler Petit i Can Ratxelet) del poblet de St. Martí d’Empúries i ha preparat una bona jornada.





La festa s’iniciarà a les 12 del migdia amb un ofici solemne, acompanyat de l’orquestra La Principal de l’Escala, al temple de St. Martí i en honor al patró de la parròquia i del veïnat. En sortint, alhora que es durà a terme una degustació popular de calçots, botifarres, vins i altres especialitats, a uns preus també populars, la cobla escalenca interpretarà 3 sardanes de vermut:

1) Missa major, de Max Havart
2) Platges de l'Escala, de Francesc Mas i Ros
3) Enyorada barretina, de Jaume Bonaterra

Els actes del matí (l’ofici i 3 sardanes) suposen la recuperació l’antiga estructura festiva que es feia mig segle enrere, quan es va perdre la celebració com a tal.

A partir de 2/4 de 5 de la tarda, la cobla local, La Principal de l’Escala, novament serà l’encarregada de posar la nota musical amb una nova audició de sardanes:

1) Finesa d'amor, de Rossend Palmada
2) Carícies, de Josep Vicens Xaxu
3) Baix Camp 86, de Carles Santiago
4) Noces d'or a Badalona, de Jordi Paulí
5) Geltruenca, de Ricard Viladesau
6) L'Aplec de Sant Martí, de Josep Ma. Vilà

Aquesta darrera sardana, la titulada L’Aplec de St. Martí, és una composició ja ben emblemàtica a l'Escala i autoria del músic i compositor Josep Ma. Vilà i Saliner (L’Armentera, 1889 – L’Escala, 1969), del qual l'any vinent es complirà el 40 aniversari de la seva pèrdua.

Cal dir que, a la mitja part de la ballada, hi haurà sorteigs de diferents lots de productes variats i també es recuperarà (i es posarà a la venda a preus populars) el tradicional berenar de l’Aplec que s’havia perdut fa uns quants anys. Aquest berenar consistirà en castanyes, coca, garnatxa i el llonguet amb un tall de botifarra.

S'inaugura "L'Escala sardanista, en imatges"


Aquest divendres 7 de novembre a partir de 2/4 de 9 del vespre, la Sala d’Actes Municipal, situada als baixos de l’Ajuntament (c/ Pintor Joan Massanet, 34-36), acollirà la inauguració de l’exposició fotogràfica temporal “L’Escala sardanista, en imatges”, una mostra derivada del I Concurs Fotogràfic Sardanista Joan Lassús, convocat enguany durant la temporada alta de sardanes (juny-setembre) de la vila marinera.

14 són les imatges participants de 5 autors de diferents poblacions (Albons, l’Escala, Barcelona i Vilafant), però també s’hi podrà veure alguna instantània de sardanes realitzades pel propi Joan Lassús, fotògraf i músic escalenc que va formar part de l’antiga Principal de l’Escala (entre 1939 i 1957).


Durant l’acte d’inauguració es farà públic el veredicte de les 3 fotografies guanyadores, que s’empraran per il·lustrar el calendari sardanista escalenc de la propera temporada 2009-2010.

El jurat encarregat de valorar les instantànies participants i deliberar al respecte, ha estat format per: sr. F. Xavier Vilà i Mitjà, pintor i coordinador del butlletí L'Escalenc; el sr. Jaume Salvat i Pont, fotògraf amateur i membre de la Comissió Fotogràfica Josep Esquirol; el sr. Ferran Magret i Perpiñà, fotògraf professional; Ma. Rosa Pous i Font, membre de l'Agrupació Sardanista Escalenca Avi Xaxu, i el sr. Josep Gifre i Ribas, regidor de Cultura i en represntació de l'Ajuntament.


L’exposició romandrà oberta fins el proper 19 de novembre i els horaris de visita són: de dimarts a dissabte, de 17:15 a 20:15 h, i diumenges i festius d’11 a 13 h.