lunes, 31 de diciembre de 2007

Repertori final de sardanes del II Aplec del Sol Ixent de Montgó

Definitivament, el repertori de sardanes que la cobla local, La Principal de l'Escala, desgranarà a partir de les 7 del matí de l'1 de gener de 2008, Diada de Cap d'Any, serà el següent:

1a. Ídols de fang, de Jaume Ventura Tort
2a. Aigua Xelida, de Ricard Viladesau
3a. La Torre de Montgó, de Pere Mercader i Andreu

4a. Ventolina, de Jaume Bonaterra
5a. A saltar, de Pau Marons
6a. Bona Festa, de Josep Vicens Xaxu

Esperem que les sardanes facin les delícies dels assistents i que els sardanistes ballin, saltin i xalin d'allò més.

Un racó de paradís. L'Escala dóna la benvinguda de l'any nou a Montgó amb sardanes i xocolata

A l’Escala també donen la benvinguda al primer sol de l’any. En Jordi Gallegos, president de l’Agrupació Sardanista Escalenca Avi Xaxu, que té cura de l’organització, ens ho explica:

El dia 1 de gener, i després del gran èxit de la primera edició, se celebrarà el 2n Aplec del Sol Ixent de Montgó. Tindrà lloc en un marc inigualable del municipi escalenc, l’esplanada situada davant la Torre de Montgó, i començarà a partir de les set del matí, ja que la intenció és veure els primers raigs de sol i donar la benvinguda a l’any nou fent allò amb què els escalencs xalem més: ballant sardanes. Per fer passar la fred, des del començament s’anirà preparant xocolata desfeta que s’oferirà a tots els sardanistes i assistents, mentre la cobla local, La Principal de l’Escala, desgranarà un repertori ben ballador i adient, escollit a consciència per a l’ocasió. La primera sardana serà La Torre de Montgó, símbol musical de l’aplec, del compositor escalenc Pere Mercader i l’última peça, Bona festa, del també compositor escalenc Josep Vicens Xaxu”.

Per Josep Bofill (Punt de Festa, del 28 de desembre de 2007 al 3 de gener de 2008, pàg. 9)

L'Escala rebrà el 2008 a so de sardanes

Ballar sardanes tot just sortir el primer raig de sol de l’any és possible a tres punts de les comarques gironines, entre ells l’Escala (...).

L’Agrupació Sardanista Avi Xaxu de l’Escala és la responsable del II Aplec del Sol de Montgó, amb la cobla La Principal de l’Escala. El símbol musical de la festa serà La Torre de Montgó del músic escalenc Pere Mercader i Andreu, que obrirà l’audició, i la cloenda es farà amb una peça emblemàtica de l’Avi Xaxu: Bona festa.

Jordi Gallegos, president de l’entitat, ha remarcat que “l’accés a l’indret estarà indicat mitjançant rètols i, a més de l’habilitació d’aparcaments, destaquem que hi ha un nou enllumenat de l’urbanització a més de la il·luminació de la torre”.

Els escalencs són previsors i disposen del pavelló municipal de l’Escala per fer-hi l’audició en cas de mal temps.

Per Montserrat Juvanteny (Diari de Girona, 28 de desembre de 2007, pàg. 45)

domingo, 30 de diciembre de 2007

Èxit de la Diada de St. Esteve

El passat dia 26 de desembre, Diada de St. Esteve, va ser tot un èxit. La climatologia va ser inmillorable i el dia es va llevar clar i seré, tot i que un xic fresquet.
Com ve essent habitual, i per donar més caire festiu a la jornada, pel migdia hi havia programada la tradicional audició de sardanes a la Plaça de la Sardana (La Platja). Així com l'any 2006, es va parar una taula en què s'exhibien 10 lots, consistents en una bossa de roba de l'entitat organitzadora amb productes nadalencs i sardanistes, lots els quals foren sortejats després de la interpretació de la quarta sardana.
A les 12h en punt, i després de fer llavi i refilar un xic, els músics de la cobla Foment del Montgrí, de la veïna població de Torroella, iniciaren el repertori programat amb la sardana Els degotalls, del compositor Ricard Castells. Posteriorment seguiren Regal de Reis, de Martirià Font, i Sardanes a Rubí, de Miquel Tudela, amb les quals s'arribà a la mitja part.
Després d'un breu descans, la segona part començà amb la interpretació de la melodiosa sardana Carícies, de l'estimat i enyorat mestre escalenc Josep Vicens Xaxu. Després del sorteig dels lots, la ballada seguí amb Besalú festiu, de Bartomeu Vallmajó, i per finalitzar la cobla interpretà Elisa riallera de Josep Capell.
Tot i que en un principi semblava que l'assistència de públic no seria tan concorreguda com en altres anys (sobretot degut a que enguany el mateix dia no es celebrava la Festa del Patge a la Riba), ben aviat la plaça fou coberta de nombroses rotllanes i sardanistes i el passeig de la Platja fou ocupat per molts oients i amants de la dansa catalana.